23948sdkhjf

Tunga släp fick flest körförbud

Bilprovningen besiktigade drygt 19 000 tunga släp under 2021 och sex av tio hade brister med krav på efterkontroll. Därtill bedömdes cirka 300 tunga släp utgöra en sådan trafiksäkerhetsrisk att de fick körförbud och inte användas förrän en ny besiktning genomförts. Bilprovningen bedömer skicket på fordonsslaget som oroväckande.

Av närmare 19 000 tunga släp (totalvikt över 3,5 ton) fick sex av tio (58,7 procent) anmärkningar och jämfört med andra fordonsslag är det en hög andel.

43,6 procent av tunga släp hade fel som krävde efterkontroll. Majoriteten av felen berodde brister i bromssystemet, hjulsystemet och i styrsystemet.

De släp som fick körförbud bedömdes utgöra en uppenbar trafiksäkerhetsfara med risk för haveri, främst till följd av otillräcklig bromsförmåga och allvarliga rostskador.

Västerbottens län hade den högsta andelen tunga släp med körförbud. Den lägsta andelen hade Uppsala län.

Bilprovningens besiktningsstatistik 2020 och 2021 pekar på en positiv trend då andelen tunga släp som hade fel med krav på efterkontroll sjönk med 0,1 procent.

– Jag hoppas att trenden håller i sig och att vi fortsatt får se fler fordon med färre fel, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078