23948sdkhjf

Här är det lätt tanka miljöbränslen

Mariestad var 2019 först i världen med att bygga en solcellsdriven tankstation för vätgasfordon. Det har gett positiva synergieffekter. I dag har flera stationer som erbjuder miljöbränsle etablerat sig vid E20:an i utkanten av samhället.

Genom projektet "Electrivillage" arbetar Mariestads kommun med att uppfylla de tuffa klimatmålen som ställs i Parisavtalet och i Agenda 2030 om en fossiloberoende fordonsflotta. Ett steg i den riktningen var att öppna världens första vätgastankstation.

Mariestads seriösa miljöarbete har uppmärksammats över hela världen. Unesco har utnämnt kommunen till modellområde för hållbar utveckling. I vintras blev deras näringslivschef Susanné Wallner inbjuden till FN:s toppklimatmöte i Glasgow för att berätta om miljösatsningarna. Då tog hon vätgasbilen till Glasgow.

– Det var många skrattade åt oss och inte trodde att vi skulle klara av att köra till toppmötet på vätgas. Men med Toyotas vätgasbil tog vi oss de 500 milen ända fram till Glasgow, säger Susanné Wallner.

I dag har Mariestads kommun 11 fordon som går på vätgas, några av dem används i hemtjänsten och några används av kommunens tjänstemän. Dessutom är det några privata bilar och en Securitasbil som drivs med vätgas.

Förutom att Mariestad har en tankstation för vätgas finns det flera stora laddstationer för elbilar och tankstationer för övrigt miljövänligt bränsle vid E20:an i utkanten av samhället.

– Det är privata entreprenörer som äger dem. Kommunen har givetvis försökt underlätta deras etablering. Men de har själva sökt sig hit. Det är sannolikt att kommunens miljöengagemang lockat dem att satsa på Mariestad, säger Susanné Wallner.

Naturvårdsverket har beslutat om 355 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet för att bygga 24 nya tankstationer för vätgas i Sverige. En av dem ska hamna i Mariestad. Alltså finns det snart två vätgasstationer i den lilla staden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094