23948sdkhjf

Ännu en ny auktionsplattform för entusiastbilar har kommit till Sverige

De smygstartade i våras och har redan sålt över 80 fordon i Norden. Nu är Europas största auktionsplattform för samlar- och sportbilar – Collecting Cars – live i Sverige.

Brittiska motorprogrammet Top Gears programledare Chris Harris är en av dem som står bakom den internationella bilauktionsplattformen Collecting Cars, som har cirka 60 medarbetare runt om i världen.

– Vi utmanar dels auktionshusen men även traditionella köp/sälj sajter såsom Blocket med vår affärsmodell där ägaren till bilen helt kostnadsfritt kan sälja via oss och nå en global publik för bilen. Även bilhandlare nyttjar vår plattform idag, berättar Collecting Cars Nordenchef Tomas Schultz.

LÄS ÄVEN: Ny auktionsplattform för entusiastbilar

Efter vilka kriterier för ni ert urval av fordon som ni auktionerar ut?

– Vi brukar säga att bilsamlare och entusiaster kan uppskatta allt från en Peugeot 205 GTi till en Ferrari 250 GTO i en samling. Däremot är rimliga prisförväntning alltid viktigt samt att skicket och historiken på bilen avspeglar detta. Ett reservationspris sätts alltid.

Hur tar ni ut er provision?

– Vår provision är 5 procent men minst 500 EUR eller max 5000 EUR. Provisionen dras direkt när klubbslaget faller på så sätt minimerar vi risken att köparen drar sig ur affären. Vårt låga arvode är det som ”disruptar” auktionsbranschen där traditionella aktörer tar mellan 17-25% i totalarvode är vårt endast 5% eller max 5000 EUR.

Hur går er bedömning och besiktning av fordonen till?

– Alla objekt bedöms genom ett digert frågeformulär först, i flera fall åker vi från svenska teamet ut och tittar på objekten själva. Vi uppmuntrar att bilen är nybesiktad, nyservad eller genomgången inför försäljning för det brukar ge mest betalt i slutändan. Våra fotografer uppmanas fota och filma alla eventuella skavanker.

Vilka typer av bilhandlare är det som nyttjar er som säljkanal?

– Bilhandlare är otroligt viktiga för oss och har idag hjälpt ett flertal av de nischade handlarna av sport- och samlarbilar att sälja unika bilar till höga priser globalt. Ibland högre än de annonserat för själva. Vi har även hjälpt bilhandlare som normalt inte tar sig an en sport- eller samlarbil som de fått i inbyte att sälja den. Jag skulle säga Collecting Cars plattform är ett perfekt komplement till Blocket eller Bytbil för att nå en global publik med 90000 registrerade medlemmar i över 100 länder.

LÄS ÄVEN: Ny auktionsplattform för entusiastbilar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063