23948sdkhjf

Elektrisk parkeringsbroms (EPB) från TRW: en framtidslösning som fastställde en ny standard.

När ZF Aftermarket under varumärket TRW lanserade den första elektriska parkeringsbromsen (EPB) 2001 ansågs den vara en exklusiv lösning, reserverad för lyxbilstillverkare. Idag har den blivit så populär att den i stor utsträckning har ersatt de traditionella systemen. Dess tillförlitlighet, enkelhet och breda urval av extrafunktioner, som inte är tillgängliga för en traditionell parkeringsbroms, är några av dess främsta fördelar.

Den grundläggande EPB-funktionen (samma som för handbromsen) är att låsa hjulen vid stillastående och därmed immobilisera fordonet på plan eller uppåtsluttande väg.  I EPB-systemet aktiverar föraren mekanismen med en enda knapptryckning.

Eftersom det inte finns någon handbromsspak frigörs utrymme i fordonet. Utan handbromsvajrar uppstår varken temperaturproblem (såsom frysning) eller mekaniskt slitage, vilket ger optimal bromskraft under alla förhållanden.

 TRW har under många år förbättrat EPB-systemet och hittills har fem generationer av EPB introducerats på marknaden. Det har resulterat i ett tillförlitligt och effektivt system, med ett brett urval av extrafunktioner. Dessutom har konstruktörerna säkerställt den akustiska komforten när systemet aktiveras och inaktiveras. Uppmärksamheten på detaljerna är ett bevis på en seriös inställning till projektet som på grund av sin växande popularitet har inneburit ett viktigt steg för hela bilindustrins utveckling.  

Det moderna EPB-systemets funktioner
De elektroniskt styrda EPB-systemen har gjort det möjligt att utöka standardfunktionerna med automatisk bromsaktivering efter parkering och bromsfrigöring när bilen startas. Först och främst behöver föraren inte komma ihåg att aktivera handbromsen och dessutom hjälper systemet till vid ivägkörning på en sluttning. Bromsen kan frigöras automatiskt när bilen startas, en funktion som är perfekt för stadstrafik och när man ska starta bilen i uppförsbacke (Auto Hold/Hill Holding funktionen).

Medan systemet för "backstarthjälp" är relativt populärt känner inte alla förare till övriga EPB-funktioner som till exempel:  

  • nödbromsning med ESP-assistans (elektronisk stabilitetskontroll)
  • dynamiskt bromssystem med hjälp av bromsoksmotorn (bilar utrustade med ABS)
  • dynamisk bromsning med lägre bromsvridmoment
  • en EPB kan dra åt parkeringsbromsen automatiskt i en parkerad bil, med tanke på att bromsbeläggen kan ge efter när de svalnar (efter avslutad körning kan de varma friktionsbeläggen minska något i volym)
  • nedsaktning av fordonet för en långsam, kontrollerad körning i nedförsbacke (t.ex. vissa SUV- eller crossovermodeller) 

ZF Aftermarket-experter påpekar en ytterligare fördel med EPB:
Då parkeringsbromsen endast kan frigöras med tändsystemet i rätt läge och genom att bromspedalen trycks ned, minimeras risken för att barn oavsiktligt kan frigöra bromsen. 

Nödbromsning
EPB kan även vara användbart vid nödbromsning. 
Om EPB-knappen aktiveras under körning tolkar systemet det som en nödbromsning. Då en plötslig inbromsning med full bromskraft skulle leda till att bakaxeln blockeras och bilen får baksladd, dras parkeringsbromsen istället åt och frigörs igen i snabb följd (i likhet med ABS-funktionen). Detta säkerställer en säker inbromsning av bilen, ända till stillastående.  

EPB för framaxel
ZF Aftermarket-experterna har framgångsrikt introducerat ännu en version av EPB-systemet, denna gång ett EPB-system för framaxlar. 

En sådan innovation öppnar en ny marknad för TRW:s EPB som blir en prisvärd lösning för budgetmodeller, utrustade med trumbromsar på bakaxeln.

EPB-sats – finns nu som reservdel
TRW med ZF Aftermarket har lanserat EPB-motorsatser på marknaden som reservdelar. Med närmare tio referenser täcks hela marknadens efterfrågan.

Denna nya produkt på reservdelsmarknaden minskar EPB-systemens servicekostnader och hjälper att skydda miljön. Byte till EPB-motor förlänger avsevärt livslängden för hela bromsoket.

Läs mer om TRW-produkterna på: www.trwaftermarket.com/   

Se #GoodToKnow-videon om EPB.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08