23948sdkhjf

Mekonomen öppnar med nytt koncept

En kort bit från E4:an, i ett nytt industriområde utanför Uppsala, finns en ny fräsch byggnad. Gula lysande bokstäver på den svarta fasaden syns på långt håll. De berättar att här finns en ny Mekonomen.

Arbetet med asfaltering pågår för fullt utanför entrén till nya Mekonomen på Kastgatan 3 i Östra Fyrislunden. På byggnadens tak, rakt ovanför verkstaden, ligger en anläggning med padelbanor. Det kan bli ett perfekt ställe för de som jobbar i verkstaden och butiken att koppla av på efter arbetsdagen. Men när Motormagasinet är på besök finns ingen tid för avkoppling. Det är tre dagar till invigning. Arbetet pågår för fullt med att ställa allt i ordning.  

­–Tidigare låg den här butiken tillsammans med en annan verkstad längre västerut, en bra bit från E4:an, på Fyrislundsgatan. Den här butiken är större än den gamla. Vi kommer att ha mer av vardagsäventyret som cykelhållare, takboxar, biltakstält med mera. Framför allt är vårt nya reservdelslager betydligt mycket större än det gamla, säger butikschef Peter Franke.  

I butikens bilvårdsavdelning är hyllorna fyllda med färgglada rengöringsmedel, svampar, borstar med mera. På verktygsavdelningen har de inte kommit lika långt. Det är glest med varor. Endast några ringnycklar har hängts upp på en hyllvägg. Det pågår dock febril aktivitet med uppackning av verktyg från papplådor.

–Vi har öppnat butiken, men invigningen sker inte förrän till helgen. Därför är det fortfarande lite rörigt, men snart är det klart och då blir det världens finaste Mekonomenbutik, säger Johan Åström, vd Mekonomen Company Sverige.

När Mekonomen på Kastgatan byggdes upp var det viktigt att göra det efter ett nytt koncept där företaget vill förenkla för kunderna att hitta det de söker.

–När man besökt oss ska man kunna leva sitt bästa billiv. Oavsett om man är en mekaniker, en bilintresserad konsument eller en konsument som gillar äventyr, säger Peter Ålenius, försäljningsdirektör Mekonomen Company Sverige.

Ungefär 15–20 procent av de 100 000 produkter som finns att köpa via Mekonomens e-handel går att köpa här i butiken. Skulle någon produkt fattas så är det inget problem enligt vd Johan Åström:

–Om en verkstad lägger en order på en reservdel på vår e-handel, så har de produkten inom en till två timmar var i Sverige de än befinner sig. Det är en av våra styrkor. Vi har en egen e-handel och vi har eget distributionsnätverk som levererar.   

När flytten av butiken planerades från Fyrislundsgatan fick även verkstaden förfrågan om de ville följa med, men ägaren valde att stanna kvar på samma plats. Därför har en helt ny verkstad öppnats på Kastgatan. De nya verkstadsägarna på Kastgatan har haft massor med egna önskemål och idéer. På butikens ena kortsida finns en kaffeautomat, bord med barstolar och en glasvägg. Därifrån kan kunden se in i verkstaden som har vita rena väggar och nya glänsande maskiner och verktyg.

–Vi vill att kunderna ska se det jobb vi gör i vår verkstad, säger fordonsmekanikern Kim Johansson.

Kim Johansson är en av verkstadens tre delägare. De andra två är Samir Korshid och hans farbror Sartib Korshid.

Allt började när Samir och Kim jobbade tillsammans för sju år sedan.

–Vi satt och drömde om att starta eget när vi jobbade tillsammans på VW, och nu är vi här, säger Kim Johansson.

Det märks tydligt att de haft många år på sig att planera när Samir går igenom verkstaden och berättar. Allt är uttänkt i minsta detalj. Åtta billyftar är med precision utplacerade i lokalen. Några av dem är särskild anpassade för att de ska kunna lyfta tunga elbilar och plocka ur batterierna ur dem. En lyft klarar långa och tunga transportbilar.

Förutom plåt- och lackavdelning, så finns i prinicip allt i den moderna verkstaden. Tanken är att verkstaden efter kompletterande utbildning och ackreditering ska kunna släcka bilprovningens tvåor. De ska även byta bilglas.

­–Vi har satsat på kvalitetsmaskiner som till exempel Hunter däck- och hjulbalansering, säger Samir Korshid.

Däckhotell finns i ett särskilt rum på sidan om. Här finns plats för drygt 2 000 däck, men ännu så länge fungerar däckhotellet som ett stort lager av helt nya däck som verkstaden tidigt köpte in när de insåg att det skulle bli brist på däck på grund av kriget i Ukraina.

I en särskild avskild avdelning finns en tvätthall. Skulle smuts trots allt komma in verkstaden är det bara att spola rent så att smutsen försvinner i noggrant planerade avrinningsytor. Fläktsystemet är kraftigt för att snabbt kunna dra ut farliga ångor.

Samir avslutar rundvandringen med att starta kompressorn bara för att visa att den är av den tystare modellen. Det förstärker intrycket av att de tillsammans skapat en verkstad med en arbetsmiljö de kommer att trivas med för lång tid framöver.

–Samir, Sartib och jag startar. När vi får fler kunder kommer vi att utöka med mer personal, säger Kim Johansson.

Öppnandet av nya Mekonomen i Uppsala innebär att koncernen har 118 butiker och drygt 500 verkstäder runt om i landet. Någon större oro känner inte koncernledningen när de snart får konkurrens från verkstadskedjorna Motonet från Finland och T Hansen från Danmark.

­–Vi välkomnar dem till Sverige. Båda aktörerna har fina koncept, men vi är meganördiga på bil. Det finns nog andra aktörer som behöver vara mer orolig än vi som är så nischade på bil. Men vi får se, det är sunt med konkurrens, säger vd Johan Åström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093