23948sdkhjf

Nytt lättviktsbatteri dubbelt så bra

Forskare på Nasa har gjort en batteriupptäckt som beskrivs som en revolution för utvecklingen av elflyg och för elbilarnas framtid. Det nya batteriet ska ha lägre vikt samtidigt som det har minst dubbelt så stor kapacitet.

Det nya elbatteriet uppges tack vare sin unika design ha kapacitet till 500 watt-timmar per kilo, vilket är dubbelt så mycket som dagens elbilsbatteri.

—Den nya designen minskar inte bara vikten på batteriet med 30 till 40 procent. Den tillåter oss också att dubbla och till och med tredubbla den energi som kan lagras, säger Rocco Viggiano på Nasas enhet till nyhetssajten Clean Technica.  

Först lyckades forskarna på Nasa-avdelningen, som formellt heter Solid-state Architecture Batteries for Enhanced Rechargeability and Safety, att tiodubbla batteriets förmåga att släppa energi. Nu har de med inslag av svavel och selen femdubblat det igen.

Det är rör sig om så kallade solid state-batterier som tidigare kantats av problemet att släppa energi, men nu tycks forskarna ha löst det vilket betecknas som ett genombrott.

Solid state-batteriet innehåller inte de vätskor som kan leda till överhettning, brand och förlust av laddning över tid. Batteriet kan också hålla mer energi och prestera bättre i stressiga miljöer än konventionella litiumjonbatterier, framgår det av ett pressmeddelande från Nasa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093