23948sdkhjf

Fossilfria drivmedel ökar – fördubbling av el

Gröna mobilister visar i sin rapport Drivmedelsfakta hur hållbara våra drivmedel är. En slutsats de drar är att hälften av alla fossila drivmedel som såldes i Sverige har okänt ursprung.

Gröna mobilister skriver i ett pressmeddelande att de undersökt klimatpåverkan, förnybara andelar, råvaror och ursprungsländer hos de drivmedel som såldes i landet under förra året. Enligt organisationen ska det genom rapporten gå att jämföra drivmedelstyper och leverantörer ur en hållbarhetssynpunkt.

Några av slutsatserna rapporten kommit fram till är att 48 procent av de fossila drivmedel som såldes i Sverige under 2021 har ett okänt ursprung. Gröna mobilister har även fört fram krav till regeringen på att de ska jobba för spårbarhet och ursprungsmärkning när Sverige blir EU:s ordförandeland nästa år.

Enligt rapporten var andelen fossilfria drivmedel den högsta hittills med 26 procent. Gröna mobilister menar att reduktionsplikten är en av orsakerna till detta. Samt att förra årets siffra även kommer slås i år. Jämfört med mer traditionella drivmedel är el fortfarande en liten, men ökande, del av drivmedlen i vägtrafiken med enbart 1,6 procent. Det är nästan en fördubbling från 2020 då det låg på 0,9 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078