23948sdkhjf

Förslaget: Förbättrade kontroller av bilars koldioxidutsläpp

I början av december beslutade regeringen om en proposition att det ska bli bättre kontroller av bilars utsläpp och bränsleförbrukning. Kontrollerna är tänkta att ske i samband med kontrollbesiktningen.

Regeringen vill se en förbättrad övervakning och rapportering av bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Tanken med den nya lagstiftningen är att data om bilarna samlas in i samband med den årliga kontrollbesiktningen som sedan skickas till Transportstyrelsen. Enligt en ny EU-bestämmelse har medlemsländerna ett krav att från och med 20 maj 2023 samla in uppgifter om bilarnas bränsleförbrukning och energianvändning vid körning. Tanken med informationen är att EU-kommissionen ska kunna se och avgöra hur bra utsläppen stämmer överens med de koldioxidvärden som fastställts vid typgodkännandet. Om lagförslaget går igenom antas det träda i kraft 1 maj 2023.

– Sverige vill utveckla testet för typgodkännandet så att det bättre speglar bilarnas faktiska utsläpp. Genom att samla in värden får vi en bättre bild av klyftan mellan koldioxidutsläpp vid typgodkännandet och koldioxidutsläpp vid faktisk körning. Skulle klyftan öka kan det finnas ett behov av nya åtgärder, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett uttalande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08