23948sdkhjf

VW tar kontroll över elbilens komponenter

På Tech Day 2023 berättade Volkswagen Group Technology att de ska ta kontrollen över framtidens elektriska drivsystem. De ska själva producera centrala komponenter, förutom batterier och elmotorer, ska de utveckla pulsväxelriktare och värmeledningssystem.

Företaget menar att drivsystem från en källa, gör det möjligt att optimalt kombinera enskilda element. Det ska ge upp till 20 procents effektivitets- och kostnadsfördelar.

– Volkswagenkoncernen och dess varumärken står för förstklassiga produkter och teknologier. Tack vare koncernens storlek och bredd, samt vår interna expertis, kan vi utnyttja enorma stordriftsfördelar. Detta gynnar våra kunder och gör våra fordon ännu bättre¸ säger Oliver Blume, styrelseordförande för Volkswagen Group.

Han får medhåll av teknikansvarige Thomas Schmall:

– Vårt mål är att uppnå tekniskt ledarskap, även inom elektrisk mobilitet. Det är därför vi även här förlitar oss på vår interna kompetens och efter battericeller och elmotorer tar vi över utvecklingen av pulsväxelriktare och värmeledningssystem. I framtiden kommer detta att göra Volkswagen-koncernen till en av de enda biltillverkarna i världen som kan erbjuda ett holistiskt optimerat komplett system.

Pulsväxelriktaren är hjärnan i den elektriska drivlinan och står för effektivitet och prestanda. Utvecklarna av den första pulsväxelriktaren har designat om hårdvaran och mjukvaran från grunden. Tack vare den modulära verktygssatsprincipen kan detta implementeras i allt från nybörjarmotorer till sportbilar med en effekt på över 500 kW och mer i framtiden. Tekniken har utvecklats för serieproduktion och kan redan användas med nästa MEB-generation.

När det gäller värmeledningssystem arbetar Volkswagen med helt nya lösningar. Dagens moduler med långa slanganslutningar ska i framtiden ersättas med en extremt kompakt, integrerad termomodul. Denna ska styra luftkonditioneringen och högspänningsbatteriet och får genom sin effektivitet stor inverkan på fordonets räckvidd och snabbladdningsförmåga. Den nya allt-i-ett-modulen blir betydligt lättare, mer robust och effektivare än nuvarande system.

Den högteknologiska portföljen omfattar också tillverkning av en ny typ av batteri.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109