23948sdkhjf

Geins vill digitalisera motor- och verkstadshandeln

Carismar är en av Sveriges ledande e-handelsleverantörer och introducerar nu Geins, en API-first-plattform specialanpassad för motor- och verkstadsindustrin.

Carismars lansering av Geins markerar ett skifte för bolaget som med en utvecklad API-first- plattform ska göra verkstäder och motor-aktörer bättre rustade för morgondagen.

– Med Geins demokratiserar vi den bästa tekniken som finns på marknaden. Plattformen har alla delar som behövs för att sätta upp en konkurrenskraftig e-handel redan från start. Skillnaden är att vi har integrerat en superkraftfull modul som kan hantera väldigt komplexa produkter och produktkategorier. Som exempelvis motordelar och liknande, säger Carl Abrahamsson som är kommersiell chef på Carismar.

Tidigare har man inte fått denna typ av lösning direkt ”ur boxen” vilket gör Geins unikt.

Kanske ska vi backa bandet och berätta vad en API är?

API betyder Application program interface och är ett ordnat sätt att tillgängliggöra data från olika datasystem. API:er får olika digitala tjänster, system och applikationer att kommunicera med varandra och göra saker tillsammans och fungerar då som en länk mellan de olika programmen.

Vi ger folk möjligheten att sälja överallt utan att de behöver kunna speciellt mycket om teknik. Carl Abrahamsson

Geins kommer med en rad färdiga samarbetspartners som arbetar med just motordelar och kan koppla ihop varje reservdel med en viss typ av bilmodell då man söker på registreringsnumret.

Detta låter kanske inte som någon nyhet men skillnaden mot Geins är att tidigare behövde en beställare lägga tusentals timmar på långa konsultprojekt med avancerade integrationer för att få samma kapacitet som är inbyggt i Geins.

Satsningen inom just segmentet motor är för att Carismar har fått ett flertal förfrågningar från kunder genom åren. Och via samarbeten med bland annat ATV-Huset, Motostar och Platinum Cars kände de att deras produkt passade bra.

– Tillsammans med Motostar har vi utvecklat funktionaliteten. För vi känner att hela motorsegmentet sitter fast i ett retailtänk som är ganska långt ifrån hur andra aktörer som exempelvis mode använder sina sociala kanaler. De har kommit väldigt långt i den digitala utvecklingen och vi vill gärna pusha på så att alla verkstäder och aktörer som säljer motordelar enklare kan komma igång och sälja utan att behöva dra igång ett jättestort projekt, säger Carl.

En av leverantörerna är Carlinkment som erbjuder en komplett lösning med regnummersökning där all fordonsdata är samlad under ett och samma tak. En annan är DL Software som är ett affärssystem som används flitigt inom teknik- och verkstadshandeln.

E-handel och teknik kan vara ganska svårförståeliga ämnen. Då är det enklare att bara sätta igång med ett färdigt system än att behöva sätta ihop alla delar för att få det att funka.

– De som lyckas idag fokuserar allt mer på kundupplevelsen. Men samtidigt som utvecklingen går framåt har marknaden blivit otroligt komplex. Många aktörer har svårt att hitta en lösning som svarar upp mot kundupplevelse, affärskrav och en rimlig budget. Det har vi löst, säger Carl.

I dag är det ganska vanligt att man säljer sina produkter på fler ställen än på sin hemsida. Carismar har koppling till en marknadsföringstjänst som heter Sello och genom en enkel integration får man tillgång till 100 000-tals andra ställen.

– Vi ger folk möjligheten att sälja överallt utan att de behöver kunna speciellt mycket om teknik, säger Carl.

Platinum Cars är en av kunderna och håller just nu på att bygga sin butik. Carl berättar att de vill integrera både deras serviceplattform Sannis och Platinum Cars och ha samma backend.

– De valde oss just för att de ville bygga sin upplevelse själva och vi är den enda leverantören som låter kunden göra det utan att vi tvingar på dem våra konsulter, säger Carl.

Teamet bakom Geins består av flera personer från Carismar. Carismar kommer fortsätta existera men fungera som en konsultverksamhet och ett separat affärsben under namnet Carismar Agency, medan Geins verkar som leverantör av API-first-plattformen Geins Commerce.

– Visionen med Geins har funnits länge men det är först nu tekniken som gör det möjligt existerar, säger Kristian Arvidsson som är vd för Carismar.

Om Carlinkment

Låt oss säga att du driver ett företag som säljer bildelar på internet. Hur ser du då till att dina kunder enkelt hittar alla de bildelar som passar deras bil utan att de också får se bildelar som inte passar deras bil?

Carlinkment är den enda tjänsten som idag erbjuder en tillförlitlig lösning för den som behöver söka på registreringsnummer för att koppla bildelar till rätt bilmodeller.

Om DL Software

DL Software tillhandahåller stark branschspecifik expertis inom teknisk handel och fordonshandel.

Programvaran DL Prime Online är ett så kallat ERP-program (enterprise resource program) och har alla de viktigaste kärnfunktionerna med tanke på lönsamheten och effektiviteten på ett ställe. När försäljnings-, inköps-, lager- och logistikfunktionerna finns i ett enda system blir hanteringen av helheten enklare. När det inte finns något behov av att hämta information från olika system, minskar antalet fel och dataavbrott till ett minimum och arbetstid sparas.

Deras affärssystemlösning utför effektivitetsmätning, optimering av processerna och affärsverksamheten samt effektiv och smidig ledningsrapportering, vilket sparar kostnader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094