23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Varför regelbunden bilvård är viktigt

För vissa är bilen en kär ägodel och ögonsten. Känner man igen sig i den beskrivningen ser man troligen god bilskötsel som en självklarhet. Men det finns också många som i första hand betraktar bilen som ett transportmedel, och de utför således inte mer underhåll än absolut nödvändigt.

 Oavsett vilken av dessa kategorier du själv tillhör finns det mycket du kan plocka med dig från denna artikel. Vi kommer att berätta om varför det är viktigt att vårda sin bil och hur det kan förbättra såväl prestanda som hållbarhet. Vi tipsar även om redskap du behöver i din arsenal för att hålla din bil i toppskick.

Utvändig bilvård

Både när din bil körs och när den står stilla utsätts den för utvändig påverkan av olika slag. Det kan vara vatten, damm och grusstänk från vägar eller andra typer av smuts. Över tid gör detta att bilens lack tar stryk. Det kan arta sig i form av repor och fläckar, eller att lacken helt enkelt bara ser sliten ut.

 Den enklaste åtgärden du kan ta till för att minska risken för detta är att tvätta din bil regelbundet. Att dessutom vaxa och polera bilen några gånger per år ger lacken extra skydd, och gör att bilen ser fräsch ut längre.

Förebygg rost

Sköter du din tvättning ordentligt minskar dessutom risken att din bil rostar. Rost är någonting bilägare fruktar, och fordon som körs under vintersäsongen är extra utsatta. Om du upptäcker lacksläpp eller liknande skador bör du åtgärda dessa så snart du kan, då de kan göra att bilen rostar snabbare. 

Glöm inte att också hålla bilens underrede rent och fint. Även här fastnar det smuts, salt och så vidare. Stora ansamlingar leder till att delar korroderar snabbare och att rost uppstår. Det kan därför vara en god idé att rostbehandla din bils underrede då och då. Denna information om bilvård är delvis hämtad från webbplatsen carmee.se, där du kan läsa mer.

Invändig bilvård

Att se efter bilens interiör är kanske inte riktigt lika viktigt för funktion och utseende, men det kan ändå göra stor skillnad. Det är betydligt trevligare att sätta sig i en fräsch bil som luktar gott och är städad, jämfört med om omvända förhållanden råder.

 Om man slarvar med rengöringen av sin bil invändigt finns det också risk att skadliga kemikalier och bakterier ansamlas. Det kan ha negativa effekter på luftkvaliteten i bilen, och i värsta fall även din hälsa. 

Att inte ha skräp, tomburkar etcetera liggande i bilen är en bra start. Det är därutöver också en god idé att dammsuga säten och mattor i bilen, samt även tvätta dem om de är synligt smutsiga. Utöver att ge ökad komfort och trevnad gör ett gott invändigt skick även att du kan få mer för bilen vid försäljning.

Ta hand om motorn

För att din bil ska hålla sig i gott skick mekaniskt är det viktigt att du vårdar motorn och andra delar. Detta inkluderar att kontrollera oljan och fylla på den vid behov, samt att regelbundet genomföra service av bilen. 

Du bör också hålla batteriet rent och se till att det finns tillräckligt med batterivatten, samt att kablar och anslutningar är i gott skick. Att hålla koll på däcktryck och mönster är även det exempel på bra proaktiva åtgärder.

Tre redskap alla bilägare borde ha

Du kan komma långt med din bilvård utan att ha några speciella verktyg överhuvudtaget. Många gånger räcker det med saker du redan äger, som du kan gräva fram från skåpen där hemma. Men om du vill ta hand om din bil på ett så smidigt och effektivt sätt som möjligt finns det ändå några bra redskap vi vill tipsa om.

Högtryckstvätt

Om du ska tvätta din bil själv är en högtryckstvätt ett måste. Att skölja av bilen och genomföra förtvätt med en högtryckstvätt är supersmidigt. Vill du använda andra tvättredskap som exempelvis en foam lance är det också mycket fördelaktigt att göra det tillsammans med en högtryckstvätt.

Rengöringsborstar

Situationer där olika typer av borstar kommer till användning i samband med bilvård är många. Exempelvis när du vill sprida ut rengöringsmedel ordentligt, se till att dina däcksidor/fälgar blir rena eller få bort smuts och damm från insidan av din bil. Se till att du använder olika borstar för olika syften.

Polermaskin

Genom att polera din bil med en polermaskin kan du få bort repor av mindre storlek och se till att bilen återfår stark färg och en härlig glans. Det säkraste när man ska polera själv är att använda sig av en oscillerande polermaskin, då dessa minimerar risken att någonting går fel. 

Om du vill ha tips på fler verktyg som är praktiska att ha till förfogande, eller är på jakt efter något specifikt, så rekommenderar vi dig att kika in denna sida: olika typer av bilverktyg för alla förare.

Sammanfattning

Kontinuerlig bilvård kan ha många fördelar. Det gör att din bil får bättre försäljningsvärde på andrahandsmarknaden och ökad livslängd. Det ger dessutom dem som färdas i bilen en trevligare upplevelse. 

Några viktiga saker när det gäller bilskötsel är att regelbundet tvätta, polera och vaxa bilen. Att fylla på motorolja och rengöra bilen invändigt är ytterligare steg du bör inkorporera i din bilvårdsrutin.

Sänd till en kollega

0.047