23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad händer vid konkurs?

Att hantera ekonomiska problem i ett företag är en utmaning, och om man dröjer för länge med att agera kan det till sist bli omöjligt att rädda företaget eller genomföra en ekonomisk vändning. I sådana fall återstår konkurs som det enda alternativet. Den mest avgörande faktorn för att undvika konkurs och istället vända svårigheterna till framgång är att söka hjälp i rätt tid.

Ett företag som närmar sig konkurs har flera alternativ till sitt förfogande för att minimera de negativa konsekvenserna av en konkurs och försöka göra det bästa av situationen för alla berörda parter. Det är därför av största vikt att vidta åtgärder i tid för att undvika att företaget når den punkten där konkurs är den enda utvägen.

Vad innebär konkurs?

Vad är en konkurs av företag? är kanske en fråga du funderar på. Konkurs är en juridisk process som företag hamnar i när de befinner sig i en ekonomisk kris, vilket innebär att de inte längre kan betala sina skulder och problemen inte är tillfälliga. I en sådan situation är det vanligt att ägaren eller ledningen för företaget ansöker om konkurs. Alternativt kan någon som är borgenär till företaget ansöka om att företaget ska försättas i konkurs.

Ett företag som har skulder gentemot sina leverantörer, Skatteverket eller andra kreditgivare kallas för gäldenär. Sedan så kallas de intressenter som har fordringar på företaget för borgenärer. Vanligtvis är det gäldenären själv som ansöker om konkurs, men det finns även fall där en borgenär kan ansöka om konkurs om de inte har fått sina fordringar betalda.

Satsa på en rekonstruktion istället

En räddning för de företag där det är nära att gå i konkurs, det kan vara att göra en så kallad företagsrekonstruktion istället. Företagsrekonstruktion är en process som ger företag en möjlighet att omstrukturera och lösa sina ekonomiska problem. Under rekonstruktionen är det inte tillåtet att betala gamla skulder, vilket ger företaget tid och utrymme att analysera sina problem och arbeta mot att förvandla negativa resultat till positiva.

Vilka företag kan genomgå en rekonstruktion?

I princip kan alla företag som har en livskraftig kärna och en lönsam affärsidé genomgå en rekonstruktion. En central förutsättning för en framgångsrik rekonstruktion är att företaget kan hantera sin likviditet under processen, eftersom alla utgifter måste betalas kontant eller i förskott. Likviditeten underlättas genom att gamla skulder inte får betalas och genom att företagets anställda har rätt till lönegaranti under en viss tid. Möjligheterna att lyckas med en företagsrekonstruktion ökar ju tidigare företaget inleder processen.

Fördelar och nackdelar med företagsrekonstruktion

Fördelar:

  • Möjlighet att analysera och lösa företagets problem utan hot om utmätning eller konkurs.
  • Lönegaranti för företagets anställda under en viss tid.
  • Förbjudet att betala gamla skulder under rekonstruktionen.
  • Möjlighet att avbryta kostsamma avtal, t.ex. hyresavtal.

Nackdelar:

  • Förtroendekris från omvärlden, vilket kan påverka befintliga och potentiella kunder negativt.
  • Notering hos kreditupplysningsföretag som kan skapa svårigheter.
  • Kan inte delta i offentliga upphandlingar.

Vad krävs för en lyckad rekonstruktion?

För att en rekonstruktion ska bli framgångsrik krävs det att du har en sund affärsidé och en kärna som är lönsam. Det räcker inte att bara balansera bokföringen; det krävs en genomgripande analys av både verksamheten och organisationen. En annan aspekt är att vara ute i tid. Ju tidigare problemen åtgärdas, desto bättre chanser har ditt företag att hitta en framgångsrik lösning

Sedan är det bra att ha en kunnig och erfaren rekonstruktör med rätt kontakter då det är avgörande för att leda processen på rätt väg.

Ansvarig utgivare: OptimalaVal.se

Sänd till en kollega

0.047