23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vikten av att välja rätt motorolja

Bilar behöver olja – så långt är vi nog alla överens. Men för många är påfyllning av olja samt oljebyte någonting som sker i förbifarten, utan att man nödvändigtvis reflekterar så mycket kring varför.

Faktum är att oljan har flera väldigt viktiga funktioner i en bil. Att ha fel sorts olja eller för låga nivåer kan därför leda till en hel del problem. I denna artikel ska vi djupdyka i motoroljans funktion, vad det finns för olika sorters olja och varför det är viktigt att välja rätt.

Vilken funktion har motoroljan?

Antalet saker motoroljan hjälper till med är nog fler än du tror. En av dess allra viktigaste funktioner är att smörja motordelar, så att friktionen hålls nere. Om dessa delar inte smörjs ordentligt så är risken att det blir metall mot metall, vilket leder till väldigt hög friktion tillika slitage.

Som vi alla vet leder ju slitage i sin tur till mer frekventa byten av komponenter och högre underhållskostnader, vilket man gärna undviker. Oljan hjälper dessutom till att kyla ner motorn, då den fångar upp och transporterar bort värme.

Oljan håller motorn ren, tät och rostfri

Ytterligare en sak oljan gör är att hålla motorn ren. Orenheter och smutspartiklar tar sig in i motorn, och det är genom oljan allt sådant leds till oljefiltret. Om det inte vore för att smutsen fångades upp i oljefiltret så hade den täppt till motorn och påverkat prestandan.

Modern motorolja har tillsatser som skyddar motordelar från att rosta av de syror som förekommer i samband med bränsleförbränning. Den fungerar även som ett skyddande lager mellan komponenter i motorn och ser till att det är tätt mellan dessa. Denna information om motorolja är hämtad från webbplatsen autobutler.se, där du kan läsa mer.

Olika sorters motorolja

Olja som olja, har du kanske tänkt någon gång. Men riktigt så enkelt är det inte i bilsammanhang. Det finns väsentliga skillnader mellan olika typer av motorolja, och du vill se till att du väljer rätt produkt just för din bil.

I enlighet med vad reservdelar24.se säger så kan motorolja ha olika viskositet. Viskositeten anger hur tjock en olja är – låg viskositet innebär att oljan är tunn och lättflytande. Har en olja hög viskositet är den tjock och flyter desto trögare. Viskositeten hos en olja förändras dock beroende på vilken temperatur den har.

Vanligt med multiviskositetsoljor

Numera är det allra vanligaste något som kallas för multiviskositetsolja. Det vill säga olja som fungerar väl i alla olika temperaturer och årstider. I Sverige är det oftast olja av typen SAE 5W-40 och 10W-40 som används. Den förstnämnda kan passa extra bra om du bor i norra delen av landet, där vintrarna är hårda.

Beteckningar likt dessa, som anger vilken viskositetsklass en olja tillhör, kan du alltid hitta utanpå oljeflaskan. För att vara säker på att du väljer en produkt som är lämplig för din bil bör du alltid kolla rekommendationerna i bilens instruktionsbok.

Konsekvenser av att ha fel motorolja

Att använda fel motorolja i bilen kan ge en rad olika konsekvenser. Till exempel:

  • Oljeläckage. Äldre bilar förlitar sig till viss del på oljans tjockhet för att skydda motorn och hålla tätt. Om en för tunn olja används finns det risk att läckage från packningar och tätningar uppstår.
  • Överhettning av motorn. Ett av motoroljans uppdrag är som tidigare nämnt att absorbera värme som produceras av motorn, så att ingen motordel överhettas. Användning av för tjock olja kan leda till sämre oljeflöde och försämrad temperaturhantering.
  • Högre slitage på motorn. En olja som inte smörjer motordelarna ordentligt kan orsaka ökad friktion mellan rörliga delar, vilket gör att dessa delar slits ut snabbare än vanligt.

Om motoroljan tar slut

Ytterligare en sak som kan skada motorn är att köra med för lite olja. Om din bil inte har tillräckligt med olja kommer motorn och dess delar inte att smörjas ordentligt. Detta leder till högre friktion, större slitage och potentiella skador.

I värsta fall kan motorn faktiskt rasa helt och hållet om man kör med för låg oljenivå, vilket är både tråkigt och kostsamt. Några enkla åtgärder för att undvika detta är att kolla oljan ofta, gärna varje vecka, samt byta olja och filter regelbundet.

Sammanfattning

Nu har du förhoppningsvis fått en ganska bra uppfattning om vad motoroljans funktion är. Det är väldigt viktigt att ha en tillräcklig mängd olja i bilen för att allt ska fungera väl. Den måste dessutom vara av rätt sort.

För lite olja eller fel typ av olja kan ha tråkiga konsekvenser. Läckage, överhettning av motorn och slitage på delar är några av dessa. Genom att kontrollera oljenivån ofta och sköta underhållet av din bil kan du förebygga sådana problem.

Sänd till en kollega

0.047