23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Då kan en helförsäkring vara nödvändig

En helförsäkring ger det mest omfattande skyddet för bilen. Den innehåller samma delar som en halvförsäkring, men med en vagnskadeförsäkring som tillägg. Försäkringen ser bland annat till att plåtskador som kan ha uppstått genom en kollision ersätts. En helförsäkring är inte nödvändig för alla bilar, utan det är framförallt vid vissa tidpunkter under en bils livscykel som den rekommenderas.

För nyare bilar över tre år

Det brukar rekommenderas att bilar ska helförsäkras tills de är tio år gamla, med undantag för de första tre åren. Då är bilen redan täckt av vagnskadegarantin som i princip är samma skydd som en helförsäkring. Den enda skillnaden är att en vagnskadegaranti ingår de första tre åren när du köper en ny bil. Vagnskadegarantin är inte samma sak som nybilsgarantin som ansvarar för bilens delar och utrustning.

När de tre första åren har passerat kan det löna sig att teckna en helförsäkring och framförallt om du har köpt en dyrare bil. Det är bilens värde jämfört med försäkringskostnaden som bestämmer hur länge bilen bör vara helförsäkrad. Bilens värdeminskning gör att det ofta inte lönar sig att ha en helförsäkring efter att den har blivit tio år. Självrisken som du betalar vid ett försäkringsärende måste också räknas med för att se om en helförsäkring lönar sig.

Om bilen har ett högt värde rekommenderas det ofta att ha en helförsäkring. En halvförsäkring betalar inte ut någonting om bilen blir totalt förstörd i en olycka och det inte går att bevisa att någon annan orsakade skadan.

Ersätter inte bara vid olyckor

Alla försäkringsbolag har olika villkor och delar som ingår i sina försäkringar, men det finns vissa delar som brukar vara likadana hos alla. Du kan läsa mer om helförsäkring här.

Det är inte bara vid en kollision som en helförsäkring kan ersätta skador, utan den täcker även vid kollision med djur och andra yttre olyckshändelser. Kör du till exempel på en dold betongsugga som repar upp lacken kan det täckas av helförsäkringen.

Om någon utomstående skadar bilen med avsikt kan det också ersättas av helförsäkringen. Ett exempel på det är om någon repar lacken på din bil med flit. Bilen kan ibland skadas när den transporteras på släp eller en bogseringsbil och en helförsäkring ser till att sådana skador ersätts.

Skador som inte kan ersättas

En helförsäkring täcker ofta inte skador som uppstår genom uppvisningar, tävlingar och liknande evenemang. Försäkringen är till för bilar som körs normalt och i en vanlig miljö.

Försäkringen gäller endast för den yttre vagnen och insidan är inte försäkrad. Skador som har uppstått inifrån genom till exempel skadedjur som har förstört inredningen eller vätska som spills är inte täckt av försäkringen. Skador som har orsakats av frätning, fukt, köld eller rost täcks inte heller.

Sänd till en kollega

0.109