23948sdkhjf

Volvo-lånet vitalt för grön spetsutveckling

Regeringen har beslutat ge en statlig garanti till den Europeiska Investeringsbanken, EIB, för ett lån till Volvo PV.
- Det här ger Volvo en ypperlig möjlighet att öka takten i det helt avgörande miljöarbetet, säger EU-parlamentariker Olle Ludvigsson (S) efter det att regeringen idag godkänt lånet till bilföretaget. De fordonstillverkare som inte hänger med i den gröna omställningen kommer inte att kunna överleva på längre sikt.
Lånet är bundet till gröna utvecklingsprojekt och har tagits fram i en mycket segdragen procedur. Oklarheterna kring Volvo PV:s ägarbild gjorde att det under ett antal månader inte gick att komma vidare i processen.
- Att regeringen med sitt konstruktiva agerande nu har sett till att göra lånet möjligt är mycket positivt, betonar Ludvigsson. Förhoppningsvis är det ett tecken på att attityden till fordonsindustrin är på väg att förändras.
- Efter att ha ägnat flera krisår åt ett slags skyttegravskrig mot de inhemska fordonstillverkarna är det nu hög tid för Olofsson & Co att bli mer öppna, engagerade och proaktiva, fortsätter Ludvigsson. En svensk fordonsindustri som inte tydligt har regeringen på sin sida blir nämligen svårt handikappad i den globala konkurrensen.
- Lånet visar återigen hur stor betydelse Bryssel har för svensk fordonsindustri, avslutar Ludvigsson. Om även den svenska regeringen på allvar skulle ta sig in i matchen igen skulle framtidsbilden börja se riktigt ljus ut.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109