23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Transportföretagens Skolledarkonferens lyfter utmaningar

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

Yrkeslärarbrist och digitalisering är de två toppfrågor som kan få stora konsekvenser för hela transportnäringen. Därför kommer de att lyftas under Transportföretagens skolledarkonferens den 7 november.

Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, berättar att en av de yrkeslärarkategorier det råder störst brist på är just lärare till fordons- och transportprogrammet. Det kan få stora konsekvenser för hela branschens rekryteringsmöjligheter och även för andra branscher som är beroende av väl fungerande transporter.

 ”Hela samhället har svårt att attrahera tillräckligt många att jobba som yrkeslärare. Det är därför positivt att politiken identifierat frågan och att det inletts ett arbete för förändring. Det är viktigt att det arbetet är långsiktigt och att frågan tas på största allvar.” 

Den andra stora frågan som kommer att komma upp under dagen är hur jobben förändras då transportsektorn digitaliseras, vilka kompetenser efterfrågas och hur ska utbildningssystemen möta dem? 

”Om Sverige ska kunna möta de nya kompetenskrav transportsektorn successivt ställer i takt med att den nya tekniken introduceras, behövs strategiska och långsiktiga åtgärder från det offentliga. Framförallt handlar det om tillräckliga resurser till branschens utbildningar men även om en bättre och snabbare omställningsförmåga. Att skapa och stötta en långsiktig dialog mellan utbildningsarrangörer och näringslivet är också av stor betydelse.” 

I samband med Skolledarkonferensen den 7 november släpper Transportföretagen rapporten ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras 2.0” – det vill säga en uppdaterad version av en tidigare rapport på temat men med nya infallsvinklar om just kompetenser och utbildning. 

Det finns platser kvar till konferensen - är du intresserad av att komma går det bra att anmäla sig här: https://www.transportforetagen.se/Kompetensforsorjning/Evenemang/skolledarkonferens/

För mer information kontakta: Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen, ebba.fredin@transportforetagen.seSkriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.063