23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Syntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas Copco

Med en kvävgasgenerator från Atlas Copco säkerställer Syntronic att den nitrogen som används i tillverkningen uppfyller företagets produktions- och miljömål.

I nyrenoverade och ändamålsenliga fabrikslokaler i Kumla utvecklar och producerar det svenska företaget Syntronic avancerade kretskort för applikationer inom bland annat telekomindustrin, fordonsindustrin och försvarsindustrin. Vid tillverkning av kretskort är nitrogen en viktig del i processen och för att säkerställa en kostnadseffektiv och tillförlitlig tillförsel av gas har Syntronic valt att köpa in en kvävgasgenerator från Atlas Copco Compressor. 

 Syntronic är en global leverantör med stor kunskap om utveckling och tillverkning av kretskort

Syntronic är ett globalt design- och konsultföretag som startade i Stockholm 1983 och som idag finns på flera platser i Nordamerika, Europa och Asien. I Sverige finns företaget i ett flertal olika orter, däribland i Kumla där fabriken startade upp i Ericssons gamla lokaler år 2018. Verksamheten utvecklas kontinuerligt och idag jobbar ett 40-tal personer på två monteringslinor där olika typer av kretskort produceras för kunder inom olika industrier. Syntronics kunskaper spelar en viktig roll bland annat inom utvecklingen av produkter för det kommande svenska 5G-nätet. 

De kretskort som produceras i Syntronics fabrik i Kumla är både prototyper och volymprodukter där designen tagits fram av kunden själv eller av Syntronics designteam på uppdrag av kunden. Produktionslinorna är anpassade för ytmontering och lödningen sker i stora lödugnar där lodet smälts ned och kopplar ihop komponenterna på kretskortet yta (så kallad lödning med reflow). Är det fråga om mindre komponenter i begränsade serier så har Syntronic även en maskin för selektiv lödning. För att undvika korrosion och för att öka kvaliteten i lödprocessen ersätts det syre som omger kretskortet med nitrogen av mycket hög renhet.

 Syntronic väljer att producera sin egen kvävgas på plats

Kvävgas kan köpas från något av de stora gasbolagen eller framställas lokalt på plats. Syntronic är ett av de företag som valt att framställa egen kvävgas på plats i fabriken. Med en egen kvävgasgenerator från Atlas Copco följer en rad fördelar och jämfört med kvävgas på flaska eller tank går det att spara så mycket som 80 %. Dessutom blir miljöpåverkan mindre eftersom gastransporter med lastbil elimineras. 

Syntronic har via fastighetsägaren tillgång till 100 % oljefri luft via tre kompressorer i Atlas Copcos ZR/ZT-serie (i känsliga applikationer inom elektronikindustrin är oljefri luft det absolut bästa valet för att skydda såväl maskiner som slutprodukten). Att koppla in en kvävgasgenerator NGP100+ med tillhörande tank var därför ett enkelt val som ligger i linje med företagets produktions- och klimatmål. Dessutom var Atlas Copco den leverantör som rekommenderades av tillverkaren av de lödugnar som Syntronic köpt in. 

Den tryckluft som produceras separeras i olika beståndsdelar genom PSA-teknologi och Syntronic kan därför få precis den renhet de behöver ända upp till 99,999 %. Underhåll och service sköts av Atlas Copcos lokalt förankrade servicetekniker, något som ökar driftsäkerheten och utrustningens livslängd. 

 Fördelar med egenproducerad kvävgas

  • Du kan spara upp till 80 % av kostnaden för kvävgas jämfört med att köpa kvävgas i bulk 
  • Du når normalt avkastning på investeringen inom 18 månader och produkten har en normal livslängd på över 10 år 
  • Du får konstant kvävetillförsel: du behöver aldrig oroa dig för att en leverans inte ska komma fram i tid 
  • Du sparar utrymme och minimerar risker: du behöver inga gastuber/behållare för flytande kväve på lagret eller ute på gården 
  • Du får en enklare administration som sparar tid och pengar med färre leveranser per vecka 
  • Du minskar ditt klimatavtryck via minskade koldioxidutsläpp

Läs mer här https://www.atlascopco.com/sv-se/compressors/nyheter/nitrogen-tryckluft-syntronic-tillverkning-av-kretskort

Atlas Copco Compressor AB
Sickla Industriväg 19
105 23 Stockholm
Nacka kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561552794

Sänd till en kollega

0.047