23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Arvikafabriken sänkte sina energikostnader med 22 %

I Arvika byggs drygt 60 % av de hjullastare som Volvo Construction Equipment säljer på den globala marknaden. Oljefria kompressorer med varvtalsstyrning från Atlas Copco Compressor bidrar till att sänka energikonsumtionen och reducera miljöpåverkan.

Volvo Construction Equipment jobbar med hållbarhet i ett brett perspektiv
Volvo Construction Equipment är ett globalt företag med en stark lokal förankring i flera svenska industriorter. På anrika Arvikaverken i Arvika arbetar idag 850 personer i produktionen av de hjullastare som säljs till gruvor, anläggningsföretag och industrier i Europa och Afrika. Varje maskin är designad för att bidra till en värld som är renare, smartare och mer uppkopplad. Ett sådant åtagande sträcker sig längre än motorer som drivs med hjälp av elektricitet eller hydrogen. Det är ett åtagande som genomsyrar hela verksamheten och som också omfattar även mångfald, materialåtervinning och energikonsumtion med mera.  

Oljefri tryckluft är en av de faktorer som driver energikonsumtionen vid produktionen av hjullastare i Arvikafabriken
De hjullastare som lämnar fabriken i Arvika består av tekniska komponenter som levereras av hundratals (ofta svenska) leverantörer och underleverantörer. Dessa komponenter är i princip färdiga för montering vid ankomst - undantaget är de kraftiga stålramar som utgör maskinens stomme. Framramen, bakramen och lyftramverket svetsas, bearbetas och målas på plats i Arvikafabriken innan slutmonteringen påbörjas. Tryckluft är en viktig del i flertalet processer och den elenergi som krävs för kompression av luft blir därför en del i hjullastarens totala kostnad och miljöavtryck. 

Den huvudsakliga delen av tryckluften konsumeras av fabrikens så kallade CNC-maskiner, verkstadsmaskiner som borrar hål i stålramarna enligt ett fördefinierat mönster. För att undvika att metallflisor och andra föroreningar hamnar i spindeln när maskinen byter från ett verktyg till ett annat så används tryckluft för renblåsning av spindeln. I måleriet används relativt stora tryckluftsvolymer för att med hjälp av pumpar trycka fram färgen till spraymunstycket. Givetvis är det också många handverktyg som drivs med hjälp av tryckluft. Tryckluft används även i monteringssteget till de luftkuddar som förflyttar de större hjullastarna från en arbetsstation till en annan. För att eliminera risken för föroreningar används oljefri tryckluft i samtliga processer.

Att byta ut gamla kompressorer är ofta fördelaktigt både för energieffektiviteten och för tillförlitligheten i produktionen – även om de fungerar som de ska
Tryckluften är av avgörande betydelse för Volvos fabrik i Arvika och tryckluftsförsörjningen övervakas och utvärderas kontinuerligt. För ett par år sedan gjordes bedömningen att den dåvarande maskinparken var delvis utdaterad, både vad gällde energieffektivitet och tillförlitlighet. De två äldsta maskinerna med fast varvtal - en ZR4 från 1985 och en ZR3 från 1994 – var inte anpassade efter verksamhetens behov och drog onödigt mycket energi. Samtidigt blev det allt svårare att skaffa fram de reservdelar som krävdes vid planerad och akut service. Ett projekt för att byta ut dem mot nya och innovativa maskiner med varvtalsstyrning initierades därför. Målet var att sänka energikostnaderna och öka tillförlitligheten utan minska mängden producerad tryckluft.

”Utan tryckluft tar det stopp efter bara 2 minuter och vi måste kunna lita helt och fullt på vår tryckluftslösning. Att vi har kompressorer och torkar som levererar luft av god kvalitet när vi behöver det är en grundförutsättning för hela verksamheten.”  Thomas Karlsson, Processtekniker Underhållsavdelningen, Volvo Construction Equipment AB Arvikafabriken

Med nya och innovativa kompressorer från Atlas Copco Compressor har Volvo Construction Equipment sänkt sina energikostnader med 22 % per år - samtidigt har tillförlitligheten i produktionen ökat
Ett beslut om att investera i ny modern teknologi fattades under 2020 och i början av 2021 installerades två mycket kraftfulla kompressorer av typen ZR 160 VSD+ FF i Arvikafabriken. Till skillnad från de maskiner som byttes ut anpassar dessa maskiner effektuttaget efter behovet – och de tar väsentligt mycket mindre plats tack vare en kompakt design med inbyggd tork. Samtidigt installerades även en Optimizer 4.0, ett centralt styrsystem som optimerar driften och maximerar energibesparingen. Interna mätningar har visat att energikonsumtionen har sjunkit med 22 % (motsvarande ca 160 megawattimmar per år) efter genomförda förändringar. Med värmeåtervinningen och pengarna som kommer in från försäljning av fjärrvärme till fjärrvärmenätet blir besparingarna ännu lite högre. 

Även tillförlitligheten har ökat sedan den nya utrustningen installerades. Reservdelar finns enkelt tillgängliga och en äldre ZR 160 VSD med tillhörande Hamrintork som tidigare fungerade som huvudkompressor kan nu användas som redundans. Genom att installera ventiler i det tidigare helt gemensamma kylsystemet går det nu också att skilja ut en kompressor som inte fungerar som den ska, eller som behöver någon form av underhåll eller service, samtidigt som driften av de övriga kompressorerna fortsätter som vanligt. 

 ”Vi är mycket nöjda med den nya utrustningen från Atlas Copco Compressor. Vi känner också helt trygga med Atlas Copcos servicetekniker som alltid finns på plats utan dröjsmål när det är dags för service eller om något annat problem uppkommer.”  Thomas Karlsson, Processtekniker Underhållsavdelningen, Volvo Construction Equipment AB Arvikafabriken

Atlas Copco Compressor AB
Sickla Industriväg 19
105 23 Stockholm
Nacka kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561552794

Sänd till en kollega

0.031