23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Clarios och Altris offentliggör samarbetsavtal för att främja hållbar natriumjonbatteriteknik

Clarios, en global ledare inom avancerade lågspänningsbatterilösningar, och Altris, en pionjär inom hållbar natriumjonbatteriteknik, meddelar att de har ingått i ett innovativt partnerskap med syftet att utveckla lågspänningsnatriumjonbatterier för fordonsindustrin.

Clarios, en global ledare inom avancerade lågspänningsbatterilösningar, och Altris, en pionjär inom hållbar natriumjonbatteriteknik, meddelar att de har ingått i ett innovativt partnerskap med syftet att utveckla lågspänningsnatriumjonbatterier för fordonsindustrin.

Alla fordon, inklusive hybrid- och elfordon, kräver en lågspänningsenergikälla för att driva kritiska system och funktioner. I takt med att hybrid- och elfordon fortsätter att utvecklas måste lågspänningsnätet stödja ett ökat antal mjukvarubaserade funktioner – till exempel steer-by-wire, brake-by-wire, autonoma funktioner, och förbättrade kupéupplevelser.

Skiftet har gjort att biltillverkarna har utforskat multibatterilösningar som inkluderar litiumjonbatterier, absorberande glasmatta (AGM), bly-syrabatterier och andra kemiska sammansättningar för några av världens mest ikoniska fordon. Medan bly-syrabatterier är det bästa exemplet på en cirkulär ekonomi i världen, och litiumbaserade produkter fortsätter att utvecklas, har Clarios kemiagnostiska och cirkulära strategi fått en viktig strategisk betydelse.

Natriumjonbatterier (Na-jonbatterier) är i sig hållbara och lätta att återvinna, eftersom de tillverkas av salt, trä, järn och luft. De material som används för att tillverka Na-jonbatterierna är rikligt förekommande och tillgängliga samtidigt som de är fria från konfliktmineraler och giftiga ämnen. Målet för Clarios och Altris samarbetsprogram är att utveckla ett Na-jonbatteri med en kapacitet på upp till 60 volt för att stödja fordonstillämpningar i både nya fordon och eftermarknadsbyten, samtidigt som det ska kunna komplettera en lågspänningssystemkonfiguration med flera batterier.

"Clarios har omfattande erfarenhet av lågspänningssystem inom fordonssektorn och kommer att ha en ledande roll i att definiera och optimera specifikationerna för natriumjonbatterierna", säger Federico Morales Zimmermann, vice president och GM, Global Customers, Products and Engineering på Clarios.

Altris, som är ledande inom natriumjonkatodmaterial och batteriteknik, kommer att fokusera på utvecklingen av Na-jonbatterier som är särskilt anpassade till behoven inom marknaden för lågspänningsbatterier för fordon.

"Altris vill ge världen bättre, säkrare och mer hållbara natriumjonbatterier. Vi undersöker ständigt nya tillämpningar där vår teknik kan ha en betydande inverkan i stor skala. Därför är vi mycket glada över att samarbeta med Clarios, som delar vårt starka ESG-fokus, för att utveckla lågvoltsceller för fordonsindustrin. Genom partnerskapet når vi ut till ungefär var tredje fordon som körs globalt och kan påskynda den gröna omställningen", säger Björn Mårlid, vd för Altris.

Det långsiktiga målet är att utveckla en detaljerad produktionsplan för lågspänningsbatterisystem som använder Na-jonbatterier. Företagen anser att massproduktion av Na-jonbatterier skulle utgöra ett stort framsteg inom batteritekniken för fordonsindustrin och ett viktigt steg för att stödja branschens mål om cirkulär ekonomi.

Företagen har kommit överens om att inte avslöja finansiella detaljer i samarbetsavtalet.

Clarios Sweden AB
Smedjegatan 6
131 34 Nacka
Nacka kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564263985

Kontaktperson

Erica Fernqvist
Marketing Manager Nordics & Baltics
+46 704296016 erica.fernqvist@clarios.com

Sänd till en kollega

0.047