23948sdkhjf

Var uppmärksam när länkarmens spindelled ersätts

| Medlemsnyhet | Företag Triscan A/S

Utbyte av slitna/defekta spindelleder kan, beroende på märke och modell, bli en mer eller mindre kostsam affär för kunden.

Reparationskostnader kan påverkas bl.a. av huruvida det är en fullständig ersättning av länkarmen eller bara en ersättning av spindelleden och ev. bussningar. Men trots att spindelleden i många fall säljs separat, är det inte alltid den rätta lösningen. Här kan du läsa om varför det är så - och vad du bör vara uppmärksam på.  

Gjuten länkarm mot plåt länkarm
Är det tal om en spindelled, som är monterad på en gjuten länkarm, kan du - under förutsättning av att länkarmens bussningar inte visar tecken på slitage - ofta nöja sig med bara att byta spindelleden. Visar bussningarna däremot också tecken på slitage, bör du överväga, att du byter ut komponenterna framför en komplett länkarm.

Är det däremot tal om en plåt länkarm där spindelleden pressas in i länkarmen, är det inte alltid tillräcklig enbart att ersätta spindelleden - även om man antar att bussningarna är okej. Eftersom kontaktytan mellan spindelleden och länkarmen är ganska begränsad på denna typ länkarm, finns det två villkor som ALLTID måste kontrolleras vid utbyte av en spindelled. För det första skall man börja med att kontrollera att det inte finns några tecken på sprickor runt länkarmens anläggningsyta/hål till spindelleden. För det andra måste man säkra att hålen är cirkulära och inte har expanderat som en följd av tidigare utbyten eller generellt slitage. Trots det faktum att denna typ av spindelled oftast är säkrade med en låsring, är det inte en garanti för att spindelleden hålls på plats i alla situationer.

Utbytet av en spindelled som är pressad in i plåt länkarmen, kräver i de flesta fall en avmontering av bärarmen. Man bör därför noga överväga om den bästa lösningen inte är att byta ut den kompletta länkarmen.

VISSTE DU ATT ...?

  • Triscan erbjuder - beroende på märke och modell - både kompletta länkarmar (armar, spindelled och bussningar) och lösa spindelleder och lösa bussningar - till både massiva länkarmar och plåt länkarmar.
  • Triscans stora program av framvagnsdelar är med mer än 6.600 referenser Europas största.

KOM IHÅG VID MONTERING/AVMONTERING:

  • Som huvudregel användas aldrig tryckluftsverktyg! 
  • Använd aldrig en hammare vid montering/avmontering av delar, men hydraulisk press eller passande avdragare. 
  • Återanvänd aldrig bultar - använd endast nya.
  • Kontrollera bilens spårning efter utbyte av spindelled, bussningar eller kompletta länkarmar.

Medlemsnyhet

Företag
Triscan A/S

Engmarken 11
8220 Brabrand
Danmark
Triscan A/S

Sänd till en kollega

0.086