23948sdkhjf

Kan ett defekt fjäderbenslager vara farlig?

| Medlemsnyhet | Företag Triscan A/S

Vill du vara klokare på, om det kan vara farligt att köra med en defekt fjäderbenslager? Vill du också gärna ha tips om, hur du eventuell upptäcker ett defekt fjäderbenslager?

Då bör du läsa vidare här, där du både kan hitta svar på frågorna och inblick i funktionen av fjäderbenslagren.​

Defekta fjäderbenslager påverkar bilens köregenskaper negativt på flera sätt. Beroende på i vilken utsträckning fjäderbenslagret är skadad kommer man att uppleva:

  • Ökad bromslängd
  • Försämrat kör- och styregenskaper
  • Ändring i spårning
  • Ojämnt däckslit
  • Större slitage på stötdämpare

Av det skälet är det ingen tvekan om, att det är farligt att köra i en bil med defekta fjäderbenslager. Förutom säkerhetsaspekten, finns det också ett ekonomiskt incitament till att ersätta defekta fjäderbenslager. Med tiden kommer defekta fjäderbenslager att orsaka följdskada på andra delar av undervagnen - och därigenom ytterligare och onödiga reparationskostnader för bilägaren.
 
Fjäderbenslagren är en viktig del av undervagnen och förbinder fjäderbenet med karosseriet. Framaxelns två fjäderbenslager säkerställer, att fjäderbenet kan rotera under styrrörelser och därigenom säkerställa jämn och precis kontroll. Dessutom säkerställer fjäderbenslagren att fjäderbenet kan ändra vinkeln i förhållande till karosseriet. Dämpningsegenskaperna hos fjäderbenslagren säkerställer, att ljud och vibrationer i undervagnen inte överförs till karosseriet. 
 
Även om ett fjäderbenslager är konstruerat till att hålla fordonets livslängd, kan de, på grund av körstil, slitage, hög belastning eller yttre påverkningar som frost, salt, fukt och temperatursvängningar, ge ett slitage tidigare.
 
Så upptäcker du ett defekt fjäderbenslager​
Det finns flera tecken, som du bör vara uppmärksam på, om du vill upptäcka ett defekt fjäderbenslager:

  • Om du hör en hög bump, när du kör över ett hål i vägbanan eller liten dämpade bump under normal körning, kan det indikera ett defekt fjäderbenslager.
  • Om styrningen verkar tungt, rör sig med ryckningar och har mer avlagringar eller reagerar med fördröjning.
  • Med motorn startade och handbromsen dragit, vrider du ratten lätt till vänster och därefter till höger. Utanför bilen är en person som lyssnar uppmärksamt. Om det finns en knakande eller slipande ljud kan en eller båda fjäderbenslagrerna vara defekta.

Omfattande program av fjäderbenslager​
I Triscans mycket omfattande - ja faktiskt Europas största program av framvagnsdelar till eftermarknaden - finns det hjälp att hämta, om du saknar nya fjäderbenslager. Bland våra 7 384 referenser, hittar du över 300 fjäderbenslager/satser i premium kvalitet. Hitta dem i vår e-katalog, TriWeb eller i TecDoc.

Medlemsnyhet

Företag
Triscan A/S

Engmarken 11
8220 Brabrand
Danmark
Triscan A/S

Sänd till en kollega

0.069