23948sdkhjf

Priset på begagnade elbilar sjunker snabbast

Efter att priserna på begagnade elbilar varit höga verkar det nu som att trenden vänder. Priset för gamla elbilar sjunker snabbare jämfört med fossildrivna begagnade bilar.

Enligt siffror som bilsajten Wayke har tagit fram har snittpriserna på begagnatmarknaden vänt nedåt under 2023. På elbilar faller priset tre gånger snabbare än för bensin- och dieselbilar. Martin Fransson, vd på Wayke, säger att den prisökningsskillnad som funnits mellan el och fossilt de senaste åren suddades ut i februari.

– Vi rör oss dock på väldigt höga nivåer och priserna kan inte öka i all evighet. Prislappen är fortfarande 20 procent större än för två år sedan för el, bensin och diesel, säger han i ett uttalande.

Wayke granskade annonspriset på bilarna som lagts ut till försäljning och priset på de bilar som bytte ägare. Då kunde de se att priset på elbilar minskat mycket mer än för bilarna som utannonserades. Något som enligt Martin Fransson tyder på att säljarna inte har hunnit med i utvecklingen.

– De begagnade elbilar som såldes under februari hade ett åtta procent lägre pris än de som såldes i januari men tittar vi på annonspriserna på samtliga bilar som annonserades ut så är det bara tre procent lägre. Det tyder på att marknaden inte hunnit anpassa sig helt ännu, säljarna har en bit kvar till köparnas nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095