23948sdkhjf

Revuelto – en kraftfull revolution från Lamborghini

Samma år som Lamborghini fyller 60 år presenterar det italienska märket sin kraftfullaste, snabbaste och mest innovativa supersportbil hittills. Nya Lamborghini Revuelto har 1 015 hästkrafter och gör 0-100 kilometer i timmen på 2,5 sekunder.

Motormagasinet har tidigare skrivit om Lamborghinis nya hybridsportbil. Än så länge har den gått under kodnamnet LB744. Men nu har tillverkaren avslöjat vilket namn bilen döpts till, nämligen Revuelto. Den lever upp till arvet från sina föregångare och tar vara på märkets dna genom att vara en kraftfull, extrem och gränsöverskridande toppmodell från fabriken i Sant'Agata. Medan Aventador blev den sista modellen att lämna den berömda fabriken med en traditionell V12:a, är Revuelto den första modellen i märkets historia med en unik plug-in hybridteknik.

– Nya Revuelto är en milstolpe i Lamborghinis historia och en viktig pelare i vår elektrifieringsstrategi, Direzione Cor Taui. Bilen är unik och innovativ, men samtidigt trogen vårt dna genom sin V12-motor, en ikonisk symbol för vårt arv och vår historia. Revuelto föddes för att bryta normer genom att kombinera en helt ny 12-cylindrig motor med hybridteknologi, vilket åstadkommer den perfekta balansen mellan den känsla som våra kunder vill uppnå och behovet av minskade utsläpp, säger Stephan Winkelmann, vd för Automobili Lamborghini.

Även utan elkraft är den nyutvecklade 6,5-liters V12:an utan överladdning den kraftfullaste 12-cylindriga från Lamborghini någonsin. Med en effekt på 825 hästkrafter vid 9 250 varv per minut levereras samtidigt den högsta litereffekten, 127 hk per liter, av alla Lamborghinis V12-motorer. Med en vikt på bara 218 kilo är den dessutom 17 kilo lättare än V12-motorn i föregångaren Aventador.

En av de tre elmotorerna är integrerad i den nya 8-växlade dubbelkopplingslådan, som är monterad på tvären bakom V12-motorn i stället för framför. Den speciella konstruktionen har frigjort utrymme i transmissionstunneln, som nu rymmer ett 3,8 kWh lättviktsbatteri.

De andra två elmotorerna är placerade på framaxeln och är kopplade till respektive hjul. Elektrifieringen höjer den totala effekten till 1 015 hästkrafter, vilket ger Revuelto imponerande prestanda. Acceleration från 0-100 kilometer i timmen avklaras på 2,5 sekunder och Revuelto når en topphastighet på över 350 kilometer i timmen. Elmotorernas placering gör att Revuelto kan köras både som en hybrid och som en helt elektriskt fyrhjulsdriven bil. Detta hjälper, trots den enorma kraften, till att minska de totala koldioxidutsläppen med cirka 30 procent, jämfört med Aventador.

Med det innovativa hybridsystemet kommer också tre nya körprogram: Recharge, Hybrid och Performance. Dessa kan kombineras med körprogrammen Città, Strada, Sport och Corsa via två reglage placerade på ratten, vilket möjliggör totalt tretton olika uppställningar av bilens motor, växellåda, hybridsystem, avgassystem, chassi och styrning.

Designmässigt är Revuelto omisskännligt en klassisk Lamborghini med extrema och aggressiva linjer, men den nya modellen etablerar också ett helt nytt stilspråk. Från 'shark nose'-fronten föds två distinkta linjer som fortsätter ovanför bilen och över taket, omfamnar den exponerade V12-motorn och sedan avslutas i de sexkantsformade avgasrören.

Alla element är designade för att optimera luftflödet. Handtagen på de klassiska saxdörrarna med sin y-formade design utför en aerodynamisk funktion – liksom den adaptiva bakvingen som automatiskt ändrar vinkel. Allt detta bidrar till att Revuelto uppnår upp till 33 procent mer downforce fram och upp till 74 procent mer downforce bak, jämfört med Aventador Ultima.

Den karakteristiska y-formen syns på fler ställen exteriört, från ljusgrafiken till luftintagen bakom dörrarna. Den märks också i kabinen. Filosofin bakom den nya interiören, som erbjuder en stor 12,3-tums central display och en 9,1-tums extra display placerad framför passageraren, bottnar i känslan av att vara pilot på ett rymdskepp. I linje med den extrema designen och den avancerade drivlinan bygger Revuelto på en omfattande användning av innovativa material och teknologier i själva konstruktionen. Modellen bygger på ett nytt aeronautiskt chassi som bland annat består av en monocoque, den centrala delen av bilen som innehåller kabinen, skapad i multiteknologisk kolfiber.

Dessutom är bilens frontstruktur, i motsats till tidigare aluminiumkonstruktion, nu gjord i Forged Composites. Det är ett speciellt material som skapas av korta kolfibrer och harts. Denna teknik patenterades och tillämpades av Lamborghini på de första strukturella komponenterna redan 2008. Resultatet är ett chassi som är både lättare och betydligt starkare än det som användes till föregångaren. Chassit är tio procent lättare än motsvarande för Aventador, samtidigt som vridstyvheten har förbättrats med hela 25 procent. Detta bidrar till att säkerställa ännu bättre dynamiska egenskaper och förbättrad säkerhet, enligt företaget.

Nya Lamborghini Revuelto lanseras i Sverige under 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079