23948sdkhjf

Toyota vill sälja miljoner elbilar 2026

Toyota ska gå från 25 000 sålda elbilar till en och en halv miljon. Att tillverkaren inte kommit igång tidigare menar de beror på batteritillgången.

Toyotas plan är att sälja 1,5 miljoner elbilar 2026 enligt tillverkarens vd Koji Sato. Sajten Autonews skriver att det bland annat ska ske med hjälp av en nyutvecklad plattform. Som jämförelse sålde tillverkaren enbart 25 000 helelektriska bilar under 2022. Toyota och Lexus plan är att släppa tio nya elbilar under de kommande tio åren.

Koji Sato säger att han kommer att hålla fast vid Toyotas inriktning på elektrifiering som förlitar sig både på hybrider och bränslecellsbilar samtidigt som de satsar på elbilar.

– Utifrån mångfalden kommer uppfinningsrikedomen, säger Koji Sato.

Yoichi Miyazaki, Toyotas finansiella chef, säger att företagets elstrategi kommer skräddarsys för de olika marknaderna. I Nordamerika och Europa kommer de fortsätta att utveckla och förbättra bZ-serien. I Sydostasien kommer man istället lägga vikt på elpickups och mindre bilar.

– Vi kommer möta den globala efterfrågan med flera olika valmöjligheter. Det kan verka som att vi har kommit in sent, men för oss handlade det om timing. Om vi ska tillverka 1,5 miljoner bilar och det inte finns batterier, då kan vi inte tillverka några. Den stora farthållaren har varit batterierna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078