23948sdkhjf

LEDARE: Är bilar utan rutor framtidens grej?

Bilarna har utvecklats enormt från det att de först såg dagens ljus. Den digitala tekniken, med kameror, skärmar och sensorer påverkar vår körning mer än någonsin. Men hur långt är vi egentligen beredda att gå?

När Polestar 4 hade premiärvisning var en av de stora nyheterna att tillverkaren hade skippat bakrutan. Istället för en backspegel har bilen en högupplöst skärm som hämtar vyn bakåt upphämtad av en kamera monterad på taket. Enligt Polestar ska detta ge en bättre sikt jämfört med många andra moderna bilar. Att ett fordon saknar bakruta är inte något unikt. Var och varannan skåpbil har inga rutor bakåt och många sportbilars bakrutor är så små att de ändå inte ger någon vettig sikt. Men det intressanta i detta är hur tekniken utvecklas och hur viktigt det egentligen är med speglar eller rutor vi kan se genom.

Jag tror att det är få idag som skulle känna sig bekväma med att sitta i en bil som exempelvis saknade framruta.

Jag tror att det är få idag som skulle känna sig bekväma med att sitta i en bil som exempelvis saknade framruta. Där det istället var en stor skärm som inte bara visade vägen genom kameror men även diverse information om den och omgivningarna. För att gå till fiktionens värld så finns just sådana bilar i datorspelet Cyberpunk 2077 och om det är som man brukar säga, att verkligheten överträffar dikten, så är det inte alltför osannolikt att vi kommer kunna se sådana bilar rulla på vägarna någon gång i framtiden.

Kanske blir kombinationen av autonoma fordon tillsammans med skärmar istället för rutor det nya, där kör- och passagerarupplevelsen är något helt annat än det vi är vana vid idag. En framtid där vi inte längre känner ett behov av att se vad som händer runt omkring bilen genom en glasskiva. Där bilens underhållningssystem istället skräddarsyr vad som visas på skärmen allt efter föraren och passagerarnas preferenser.

Den stora frågan blir då hur tillförlitliga dessa bilar kan bli. Även om vi har kommit en bit på väg med självkörande fordon skulle bytet till en skärm bli en ännu viktigare säkerhetsfråga. För om det är digitalt så finns det alltid en risk att systemet för eller senare hackas av någon person med illvilliga motiv. Och vad händer när kameralinsen blir skitig? En annan fråga blir också om vi verkligen vill titta på en skärm som återger omgivningen snarare än att se den på riktigt med våra egna ögon.

Än så länge frågor för framtiden, men om vi behöver vänta ända till 2077 är oklart.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08