23948sdkhjf

Volvo säger upp över tusen anställda

Givet den långsiktiga motvind som bilindustrin sannolikt står inför väljer Volvo Cars att minska antalet anställda med 1 300 tjänster i Sverige. Detta för att fortsatt leverera effektivt mot sina ambitiösa transformationsmål. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Volvo Cars kapar 1 300 tjänster i Sverige.

I ett pressmeddelande säger sig bolaget behöva ”omstrukturera och förändra sitt arbetssätt i vissa delar av organisationen och påskynda arbetet med att öka effektiviteten, och samtidigt säkerställa att man har relevant kompetens som krävs för att vara framgångsrik i nästa generations mobilitet”.

Omkring 1 100 tjänster kommer att minskas vid den globala operativa enheten Volvo Personvagnar AB.

Ytterligare 200 befattningar kommer att identifieras efter en översyn av verksamheten. Totalt representerar det cirka 6 procent av det totala antalet anställda i Sverige.

Arbetare inom bolagets bilproduktion kommer inte att påverkas i detta skede.

– De kostnadsåtgärder vi vidtog förra året har börjat ge resultat inom några nyckelområden, så som materialkostnader. Men det är tydligt att vi måste göra mer. Ekonomisk motvind, ökade råvarupriser och ökad konkurrens kommer sannolikt att förbli en utmaning för vår bransch under en tid, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars i pressmeddelandet.

När Volvo Cars släppte sin första kvartalsrapport för året, i slutet av april, var tonen något annorlunda. Då presenterade företaget starka siffror. Omsättningen landade på 95,7 miljarder kronor vilket var 21,4 miljarder mer jämfört med samma period förra året. Rörelseresultatet var 5,1 miljarder kronor.

Nu verkar de dock se mörkare moln på himlen vad gäller framtiden. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109