23948sdkhjf

Anna är mekaniker i rallycross-VM

Pappa Anton satte henne på en motocross när hon var fem år. Sedan dess har det varit gasen i botten för Anna Palander: som stuntåkare på motorcykel, som elitåkare i motocross och mekaniker för Klara Andersson i rallycross-VM.

Anna Palander har alltid gillat utmaningar, i kombination med fart och motorer gick det inte att säga nej till erbjudandet att bli mekaniker för Klara Anderssons bil i nya elektrifierade FIA World Rallycross. Att Klara är den enda kvinnliga föraren i World RX var givetvis ett plus.

Och det har gått över förväntan, bland annat med en fin tredjeplats för Klara vid tävlingen i portugisiska Montalegre i höstas, där teamkollegan Niclas Grönholm dessutom vann.

– Det var en riktig roller coaster-helg med en massa strul och problem. Naturligtvis firade vi med lite champagne i depån, men sedan var det bara att börja jobba med bilen igen inför nästa tävling.

Anna växte upp med bilar i pappas verkstad. Att hon valde att plugga till mekaniker själv var ingen överraskning. Parallellt körde hon motocross och tävlade framgångsrikt i den finska serien för kvinnor.

– Och så har jag jobbat lite extra med mc-stunts på event. Det är väldigt kul och utmanande, helt annorlunda än motocross.

Rutinerna som en av tre mekaniker för Klara Andersson är strikta. På onsdagen före en racehelg samlas teamet. Mekanikerna har två dagar på sig att gå igenom bilen inför fredagens shake down – bland annat anpassa fjädring och bromsar för banan – då förarna får testköra bilarna inför helgens kval och finalrace.

– De här dagarna jobbar vi tolv timmar eller mer varje dag. Det är hektiskt, men jag gillar det som kontrast till jobbet i pappas verkstad där arbetet går långsamt och allt ska vara så exakt. Under en racehelg handlar det inte så mycket om utseende, det viktiga är att bilen går snabbt och säkert.

I depån har Anna huvudansvaret för däcken, som består av två nya set och ett begagnat set inför varje racehelg. Att välja rätt däck inför varje lopp kan vara helt avgörande.

Efter söndagens final hinner mekanikerna bara tvätta av bilen och fixa eventuella skador, innan bilarna lastas på trailer och teamet åker hem till sig och laddar för nästa race. För Anna är det ett drömjobb och hon har svårt att hitta ord för hur kul det är att jobba i teamet och med Klara i synnerhet.

– Klara har en riktig vinnarskalle, men hon låter inte motgångar gå ut över teamet. Hon överreagerar inte, är enkel att prata med och är duktig på att ge feedback.

Dessutom är hon en förebild för unga tjejer, precis som Anna är.

– Ja, jag har inte sett någon annan kvinnlig mekaniker i World RX. Det vore kul om vi blev fler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079