23948sdkhjf

LEDARE: Ärlighet varar alltid längst

Att bygga relationer är något som görs under lång tid. Att skapa ett förtroende och ett varumärke som visar pålitlighet gör att man får återkommande kunder. Men ett sådant förtroende kan också raseras snabbt om man inte är varsam.

Nyligen framkom det att ett större antal personer på en bilbesiktning i Uppsala misstänks för att ha tagit emot mutor. 13 personer har åtalats i ett ärende som gäller tjänstefel, osant intygande och som sagt mutor. En besiktningstekniker anklagas för att ha tagit emot upp till 2 500 kronor per besiktning från tolv bilägare. Totalt misstänks teknikern för att ha utfärdat 21 falska besiktningsintyg. Det är heller inte det enda tillfället där bilbesiktare har tagit emot mutor. I vintras dömdes flera personer i Göteborg, Skåne och Örebro för samma sak. I Uppsala såväl som de övriga fallen har bilarna aldrig ens varit inne på stationerna.

Trovärdighet är oerhört viktigt oavsett om det rör sig om besiktningsstationer, verkstäder eller vilken bransch som helst.

Att bilar och andra fordon blir godkända när de kanske inte skulle ha blivit det är självklart allvarligt men kan också i slutändan vara en fara. Inte bara för föraren i fordonet men även för alla runt omkring på vägarna. Det är också givetvis oerhört allvarligt att en bilbesiktning har blivit indragen i en sådan härva. För i slutändan handlar det om trovärdighet. Att kunna lita på att besiktaren som kontrollerar fordonet faktiskt gör det på ett sådant sätt som är bestämt och utan att bli påverkad av pengar under bordet.

För även om övriga bilbesiktare är ärliga påverkar sådana här saker hela branschen. Folk kommer att undra om det ställe man vanligtvis tar sin bil till verkligen har rent mjöl i påsen. Därför är det bra att se hur Fordonsbesiktningsbranschen, Polisen och Transportstyrelsen har intensifierat sitt samarbete för att minska korruption och mutor inom besiktningsbranschen.

För att motverka detta har man bland annat infört nya rutiner som ska säkerställa att rätt fordon besiktas och faktiskt är på plats. Fordonsbesiktningsbranschens ordförande, Tord Fornander, säger att de bland annat tittar på automatisk datafångst som ska minska risken för att felaktiga värden skrivs in i protokollet.

Trovärdighet är oerhört viktigt oavsett om det rör sig om besiktningsstationer, verkstäder eller vilken bransch som helst. Att kunden känner att den kan lita på att jobbet utförs korrekt och till ett bra pris utan att bli blåst är något alla bör sträva efter. För det är något som kommer löna sig i slutändan. Som exempel har mätningen Swedish Brand Award visat att Mekonomen är det starkaste varumärket i verkstadsbranschen. Mätningen, som görs av Evimetrix, tar hänsyn till både hur välkänt såväl som hur omtyckt ett varumärke är.

Men något sådant byggs självklart inte upp över en natt och i Mekonomens fall har de haft över ett halvt sekel på sig. Däremot kan ett förtroende och ett varumärke raseras desto snabbare. Därför är det viktigt att värna om kunden och vara transparent och ärlig i sitt arbete. Samt givetvis inte ta emot mutor.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158