23948sdkhjf

Flexibel fälgmutter tar plats på museet

Fälgkonan ABS360 kommer snart att ingå i Sigtuna museums samlingar.

För att ett museum ska ta emot föremål så bör det oftast ha haft ett stort historiskt eller kulturellt värde. Men det kanske är något fördomsfullt uttryckt?

Att en multiflexibel mutter för fälgar från 2000-talet kan ta en plats i samlingarna känns dock väldigt avlägset.

Men så blir nu fallet i Sigtuna där museet har valt att ta in fälgkonan ABS360 bland sitt digra utbud av föremål.

Det är med stor ära och vördnad jag överlämnar min uppfinning ABS360 till museets samlingar. Andie Lahdo, vd och grundare av ABS Wheels.

Denna är utvecklad av Märstabon Andie Lahdo, vd och grundare av ABS Wheels.

– Denna händelse är särskilt betydelsefull för mig personligen, eftersom jag har varit bosatt och verksam i Sigtuna kommun sedan 1986. Sverige har en lång och stolt tradition av metallinnovationer, som exempelvis kullagret, skiftnyckeln och blixtlåset för att nämna några. Det är med stor ära och vördnad jag överlämnar min uppfinning ABS360 till museets samlingar, säger Andie Lahdo, vd och grundare av ABS Wheels, i ett pressmeddelande.

Museets samlingar består av arkeologiska och etnologiska föremål samt konst. Samlingen innehåller cirka 160 000 föremål av bland annat metall, ben, horn, och glas. Huvuddelen av samlingen kommer från utgrävningar i Sigtuna stad.

– Andie Lahdo och hans stålkona är ett exempel på att hitta en idé, tro på sin dröm och fånga möjligheterna när de kommer. Vi är stolta över att få presentera hans uppfinning och få den till museet, säger Ted Hesselbom, museichef.

Måndag den 5 juni kl. 13.30 lämnar Andie Lahdo över sin uppfinning ABS360 till Sigtuna museum.

Ger fler fälgmöjligheter

ABS360, är en stålkona som gör det möjligt att montera vilken fälg som helst på nästan vilken bilmodell som helst. Stålkonan är en sorts multiflexibel mutter. Under 2005 kom de tre första fälgarna som var förborrade för att kunna användas med ABS360-konan. Denna lösning finns i dag på företagets alla fälgmodeller.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094