23948sdkhjf

ARN: Manipulerad mätarställning är ett ursprungligt fel

Huruvida en bil har lagats på en skadeverkstad är irrelevant information om det inte föreligger något fel på bilen. Och en manipulerad mätarställning anses vara ett ursprungligt fel även om handlaren inte kände till det. 

Krockskadad sportbil

Ärende: Ursprungligt fel
Kundens krav:

Ersättning med 20 000 kronor
Ort: Helsingborg
Saken: En kund köper en Nissan 370Z av en handlare i Helsingborg. Kort efter köpet upptäcker kunden en trave dokument i bilen som visar att den lagats efter en krock med en container. Kunden kontaktar handlaren som förnekar kännedom om händelsen. Kunden låter en folieringsfirma undersöka bilen och finner tydliga spår av lagning och omlackering. Enligt den tidigare ägaren har hen upplyst handlaren om skadereparationen men handlaren förnekar detta. Kunden har även pratat med två bilfirmor som menar att hen får räkna med ett värdetapp på bilen på 15-30 000 kronor på grund av skadereparationen med följande omlackering.
Företaget svarar att det inte föreligger något fel på bilen och att kunden därför inte har någon rätt till ersättning. Även om bolaget hade känt till det inträffade hade inte det förändrat bolagets värdering. Bilen var i utmärkt skick vid leverans.
Arns beslut: Nämnden konstaterar att kunden inte har presenterat någon utredning som ger stöd för att skadan inte har åtgärdats på ett fackmässigt sätt. Han har därmed inte bevisat att bilen är felaktig i konsumentköplagens mening och kravet avslås.

Manipulerad mätarställning
Ärende:
Ursprungligt fel
Kundens krav:

Hävning av köp
Ort: Falun
Saken: En kund köper en begagnad Audi RS 7 med 9 700 mil på mätaren den 6 maj 2022 av en handlare. Via en annan handlare får kunden reda på att bilen redan den 26 oktober 2021 hade en mätarställning på 10 571 mil. Eftersom felet inte går att åtgärda vill kunden häva köpet med full återbetalning av köpesumman.
Företaget svarar att de inte haft någon information om att bilens mätarställning varit manipulerad samt att kunden inte äger bilen utan endast brukar den.
Arns beslut: Nämnden konstaterar att en avvikande mätarställning har lagts in vid flera tillfällen. Att det skulle vara fråga om så många felskrivningar eller felslagningar är inte troligt. Nämnden anser därmed att utredningen ger tillräckligt starkt stöd för att bilen såldes med en felaktig mätarställning. Bilen är därmed felaktig enligt konsumentköplagen och det är fråga om ett ursprungligt fel. Det saknar betydelse huruvida handlaren kände till felet eller inte vid köpet utan bolaget är ansvarigt för det.
Eftersom det är fråga om en mindre avvikelse vad gäller miltalet anser nämnden att felet inte är av sådan väsentlig betydelse för kunden att hen har rätt att häva köpet. Felet ger hen dock rätt till ett prisavdrag, som skäligen kan bestämmas till 15 000 kronor.

Läs mer om: ARN
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078