23948sdkhjf

Nu ska däck börja återvinnas i Linköping

En ny anläggning för återvinning av däck och framställande av granulat tas nu i drift i Linköping.

En världsledande däckåtervinningsanläggning rullar nu igång på Tekniska verkens område i Linköping.

Med en storlek på fyra hektar blir det Svensk Däckåtervinnings flaggskeppsanläggning och kommer ta emot cirka 45 000 ton uttjänta däck varje år. Totalt samlas 90 000 ton uttjänta däck årligen in.

De uttjänta däcken kommer att klippas, finklippas samt granuleras i en specialprocess för utvald granulering. Granulat är en ingångsvara som kan användas i nya produkter.

– Filosofin bakom anläggningen är att bättre anpassa materialet efter kundernas behov. Vi anpassar hela värdekedjan, från verkstad till utleverans av material efter att skapa funktion och miljönytta i de olika tillämpningarna, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning, i ett pressmeddelande.

Anläggningen är ett viktigt steg för att nå målet om att öka materialåtervinningen och höja värdet av däckråvaran.

– Det känns bra att Svensk Däckåtervinning etablerar sig på vårt område. Vi får i och med det en hyresgäst vars verksamhet ligger väl i linje med vår egen som bygger på bland annat hantering av restprodukter samt återvinning för att kunna nå vår vision om att bygga världens mest resurseffektiva region, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef Värme och kyla, Tekniska verken i pressmeddelandet.

Årsjö Recycling AB kommer att ansvara för driften av anläggningen i Linköping.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172