23948sdkhjf

Mobility Sweden sänker elbilsprognos

Tidigare i år kallade Mobility Swedens vd, Mattias Bergman, elbilsmarknaden för iskall. Nu har de sänkt sin prognos för antalet sålda elbilar i år.

Mobility Sweden har ändrat siffrorna för hur många nyregistrerade elbilar man tror kommer säljas i år. Minskningen på 13 000 bilar menar de är en följd av den slopade klimatbonusen, en minskad köpkraft hos hushållen samt konjunkturläget. Totalt innebär det 93 000 sålda elbilar istället för tidigare förväntade 106 000. För några månader sedan sänkte organisationen även prognosen för nyregistrerade personbilar. Från 290 000 till 265 000.

– Våra medlemmar har hittills i år levererat ut många elbilar som köptes under 2022. Nu syns en kraftig inbromsning i ordertakten, framförallt till privatkunder vilket kommer att påverka registreringarna under andra halvåret 2023. För att få fart på elektrifieringen och för att nå klimatmålen krävs att vi får till nya styrmedel på privatmarknaden för elbilar, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden, i ett pressmeddelande.

Tidigare är det framförallt privatköpen som drev fram elektrifieringen av bilarna. Från andra halvan av 2021 och framåt köptes mer än hälften av alla elbilar av privatpersoner enligt Mobility Sweden.

– Privatmarknaden har på grund av konjunkturläget och avskaffandet av klimatbonusen blivit iskall. Samtidigt vet vi att vi på grund av de långa leveranstiderna inte kommer se effekterna förrän efter sommaren men redan nu är prognosen att betydligt färre elbilar kommer att säljas i år än vad vi förutsåg i början av året, säger Sofia Linder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109