23948sdkhjf

Sverige på topplistan över världens säkraste vägar

Vägarna i Sverige är de tredje säkraste i världen, enligt en ny rankning som gjorts på uppdrag av bilprenumerationsföretaget Finn. 

Sverige placerar sig på en delad tredjeplats tillsammans med Estland, strax efter Nederländerna på en topplacering och Norge på en andra plats i den nya rankningen. 

Det skriver Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande. 

Rankningen har gjorts av internationella experter på uppdrag av det amerikanska bilprenumerationsföretaget Finn. Undersökningen har bland annat tittat närmare på antalet döda i trafiken per 100 000 invånare, bältesanvändning och alkoholrelaterade olyckor. Länder som varit föremål för undersökningen är länder med ett HDI-index över åtta. 

– Det som lyfter Sverige i rankingen är det låga antalet dödsolyckor och den höga bilbältesanvändningen. Lägre betyg får Sverige för det höga trafiktrycket och den höga andelen alkoholrelaterade dödsolyckor, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i en kommentar.

I rankningen får Sverige resultatet 7,42 av 10. 

Tittar man närmare på statistiken har Sverige 24 procent alkoholrelaterade dödsolyckor, vilket är i nivå med Finland. Bältesanvändningen är dock hög, här ligger den på 97 procent. På topp 10-listan har Tyskland och Storbritannien högst bältesanvändning med 98 procent, lägst går att finna i Spanien med 88 procent.

De tre länder med farligast vägar i världen är Argentina, följt av USA och Grekland på en tredjeplats enigt rankningen. De länder med störst sannolikhet att dö i en trafikolycka är Saudiarabien som har 35,94 dödsolyckor per 100 000 invånare, följt av Thailand och Malaysia. 

Lägst sannolikhet enligt Finn, är Island med 2,05 dödsolyckor per 100 000 invånare följt av Norge och Schweiz. Här får Sverige resultatet 3,14 omkomna per 100 000 invånare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297