23948sdkhjf

SFVF kräver beredskapsplan

Pandemin, skogsbränder och Rysslands invasion av Ukraina gör att SFVF vill se beredskapsplan för verkstäder och grossister i kristider.

SFVF och SBF skriver i ett gemensamt uttalande att det behövs ”en samordnad nationell beredskapsplan och strategi med tydlig rollfördelning för motorreparationstjänster och reservdelsdistribution vid krig eller kris”. Organisationerna menar att avsaknaden av en sådan kan skapa oordning om en större kris eller krigssituation skulle inträffa. De hänvisar bland annat till hur tillgången på skyddsutrustning drabbade landet under coronapandemin och menar att den lärdomen visar på behovet av en beredskapsplan även för fordonsverkstadsbranschen.

SFVF och SBF tar upp den tidigare beredskapsorganisationen Motorreparationstjänsten som ett exempel på hur det skulle kunna fungera. Den aktiverades vid krig eller vid höjd beredskap om regeringen bestämde det. Organisationen hade enligt SBF och SFVF som uppgift att utföra monterings-, reparations- och underhållsarbeten på motorer, fordon och maskiner som användes inom totalförsvarsverksamheter.

De två organisationerna menar att istället för lokala lösningar hos respektive kommun skulle det därför vara bättre med ett nätverk av verkstäder. Ett sådan nätverk, menar de, skulle vara uthålligt över tid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078