23948sdkhjf

Schaefflers nya styrsystem för bakaxlar

Att kunna svänga med bakhjulen ökar både smidighet och säkerhet för stora bilar. Schaeffler serietillverkar nu världens första bakaxelstyrsystem baserat på en teknik med en planetväxel.

Schaefflers nya mekatroniska styrsystem för bakaxlar har precis satts i serieproduktion till en ännu ej namngiven elektrisk suv.

– Vi har byggt upp stor kunskap kring styrsystem på senare år för vi ser detta som ett strategiskt tillväxtområde, säger Matthias Zink, ceo automotive technologies hos Schaeffler.

Genom att addera bakaxelstyrning förbättras fordonets köregenskaper i stadstrafik men även säkrare filbyten och enklare parkering.

Nyckeln till Schaefflers nya bakaxelstyrning är planetväxeln som, enligt företaget, är en världsnyhet. Resultatet är ett väldigt kompakt system som är lätt, tyst och optimerat för att enkelt kunna integreras i nya fordon.

Styrsystemet består av två underenheter varav huvudenheten är ett mekaniskt precisionssystem med en planetväxel som anpassats för fordonstillämpningar. Den andra är kraftpaketet som huserar elektroniken, elmotorn och mjukvaran. Schaeffler utvecklar hela systemet och hanterar också integrationen i kundernas fordon.

Förutom den ännu ej namngivna suven ska Schaeffler börja serietillverka bakaxelstyrsystem för en mängd andra fordon innan slutet av 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094