23948sdkhjf

”Bästa rekryteringen är att medarbetarna stannar kvar”

Motormagasinets Branschdag närmar sig och en av paneldeltagarna är Anders Lund, servicemarknadschef på Nybergs bil. Han vet vikten av att locka nya medarbetare och behålla de som redan jobbar på företaget. 

Nybergs Bil i Jönköping, Nässjö och Habo är en auktoriserad återförsäljare för Volvo, Renault, Dacia, Mazda, Maxus och LEVC. Förutom bilförsäljning har de även serviceverkstad, transportbilsverkstad, däckverkstad, hjulhotell, fälgrenovering, bilvårdsverkstad, reservdelsbutik, och biltvättsgata.

De vet vikten av att locka rätt kompetens till företaget och hitta framtida medarbetare redan i skolåldern och har alltid jobbat tätt tillsammans med Bäckadals gymnasiet för att försöka hitta rätt personer som vill jobba för dem.

För det är endast genom ett nära samarbete mellan branschen och skolan som vi har möjlighet att forma och hitta framtida medarbetare.

Anders Lund, servicemarknadschef på Nybergs Bil, träffar alla elever som valt fordonsprogrammet redan i årskurs ett och då börjar även arbetet med att hitta elever vad gäller lärlingsplatser.

– Det gäller att vi kan visa att verksamheten håller en bra standard, att man är en schysst arbetsgivare som kan ge bra villkor. När folk pratar om oss på orten och i fordonssfären så måste det vara i goda ordalag, säger Anders Lund.

Kort sagt så måste jag hela tiden ha en mekaniker i bakfickan för det kan alltid hända grejer. Och jag måste vara realist. Helst skulle jag vilja ha en tekniker som är 25–30 år med erfarenhet, men den finns inte. Anders Lund

Men det är fortfarande ett intresse för att skruva som driver många av eleverna. Av cirka 20 förstaårselever, som Anders brukar fråga vad de vill göra, så är det omkring tre stycken som vill bli fordonstekniker.

– De som vill bli mekaniker svarar oftast att de vill skruva. Och de flesta är killar. Vi har ett uppdrag att få in fler tjejer/kvinnor inom och de är svåra att hitta när det kommer till teknikerjobb. När det kommer till reservdelslogistiken så har vi ett antal tjejer som jobbar hos oss, säger Anders Lund.

Just att hushålla företaget med mekaniker kräver dock en del handpåläggning och framförhållning.

– Kort sagt så måste jag hela tiden ha en mekaniker i bakfickan för det kan alltid hända grejer. Och jag måste vara realist. Helst skulle jag vilja ha en tekniker som är 25–30 år med erfarenhet, men den finns inte, säger Anders Lund.

En viss personalomsättning måste alla företag räkna med, så också Nybergs bil. Det gäller därför att man kan erbjuda utvecklingsmöjligheter och att kunna växa i nya roller.

– Vi har ett brett spektra vad gäller arbetsmöjligheter och det finns andra roller att växa in i. Det läckage som sker vad gäller personal ska helst ske genom att de går vidare inom Nybergs bil. För den bästa rekryteringen är att medarbetarna väljer att stanna kvar hos Nybergs bil, säger Anders Lund.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschdagen 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078