23948sdkhjf

Fordonsjättarna skapar nytt bolag

Volvokoncernen och Renault Group bildar nytt bolag – ska tillverka en ny generation eldrivna skåpbilar för att effektivisera logistikbranschen. 

De två fordonsjättarna Renault Group och Volvokoncernen tecknar ett avtal om att starta ett nytt bolag för tillverkning av eldrivna skåpbilar. 

I det nya avtalet kommer bolagen äga hälften av aktierna vardera och planen är att investera 300 miljoner euro vardera under de kommande tre åren. 

Det skriver AB Volvo i ett pressmeddelande. 

Med på tåget är också CMA CGM som tecknar en icke-bindande avsiktsförklaring för att gå in i bolaget och investera 120 miljoner euro.

Enligt pressmeddelandet väntas bildandet av det nya bolaget ske under nästa år och planen är att produktionen av de eldrivna skåpbilarna ska starta 2026. 

Volvo skriver att skåpbilarna kommer att byggas på en ”ny helt elektrisk LCV-skateboardplattform som kommer att erbjuda hög modularitet för olika karosstyper, till låg kostnad, och genombrott när det gäller säkerhetskrav.”

– Vi är glada över att ta ytterligare ett steg i vår resa mot hållbara transportlösningar genom den planerade etableringen av ett nytt bolag. Volvokoncernen är angelägen om att fortsätta erbjuda sina kunder kompletta transportlösningar som hjälper dem att minska koldioxidutsläppen i sina värdekedjor. Vi ser en växande efterfrågan på rena, effektiva och säkra stadstransporter. Partnerskap och samarbete är nyckeln till att uppnå detta, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen, i en kommentar.

En historia av samarbete och avsked

Volvo och Renault har en lång historia av samarbete. 

Redan på 1980-talet inleddes ett tekniskt utbyte mellan företagen och under Pehr G Gyllenhammars tid som styrelseordförande i Volvo så var det nära att företagen fusionerades.

År 2000 köper lastbilsdivisonen av Volvo Renault Trucks och Mack Trucks. Renault blev då AB Volvos största ägare, men de skiljdes åt 2012 då fransmännen sålde sina aktier.

Volvo och Renault har också haft täta samarbeten gällande personbilsförsäljning i Sverige, vilket man fortfarande kan se spår av i dag då många Volvohandlare även säljer Renault.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156