23948sdkhjf

Fler biltillverkare väljer Gigapress

Idra, den italienska tillverkaren av aluminiumgjutmaskiner som bland annat levererat Gigapress till Tesla, lockar nu fler biltillverkare att välja deras teknik. Det rapporterar Reuters. Bland andra Ford och Hyundai, samt en europeisk biltillverkare, uppges att ha beställt den kraftfulla pressen.

Tesla vara först med att använda sig av pressteknik för att tillverka stora enskilda delar av fordonens underede. Det effektiviserar produktionen och minskar robotarnas svetsarbete.

Främre och bakre delen av bilens chassi gjuts av gigapressen för att sedan kombineras med batteripaketet vilket ger ett tredelat chassi, perfekt anpassat för elbilar.

I Berlin tillverkas Tesla Model Y med hjälp av just denna teknik. 

En Gigapress 6 100, med Ford-märket tryckt på sig, visades upp i Idras fabrik, i Travalgiato nära Brescia, under ett industrievenemang som anordnades av företaget.

Även en ännu större press, Gigapress 9 000, testades och visades, men den maskinen hade ingen logga tryckt på sig.

Enligt en källa skulle dock den pressen skickas till Hyundai-gruppen. Samma källa uppger att Idra även är på väg att underteckna ett leveransavtal med en europeisk biltillverkare gällande två 9 000 pressar.

Idra har så här långt levererat 14 pressar till Tesla, inklusive två Idra 9 000 till Teslas stora Cybertruck-produktion vid dess fabrik i Austin, Texas.

Idra har också tecknat beställningar på 25 pressar, varav 21 redan har producerats och skickats.

Även Volvo har installerat två stora pressar i fabriken i Torslanda och de beräknas börja användas i tillverkningen 2025. Det handlar om Carat 840 pressgjutningsmaskiner som levererats från schweiziska Bühler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109