23948sdkhjf

Här är det lättast att ta körkort

Antalet godkända kör- och teoriprover har sjunkit de senaste åren. Men på vissa orter i landet är det lättare att ta körkort än på andra ställen.

Det är tre orter i Sverige där det är extra lätt att ta körkort. I Östersund, Luleå och Sundsvall slutar sex av tio uppkörningar med lappen i handen. Det är nästan dubbelt så många som i Helsingborg och Järfälla i norra Stockholm. Det visar statistik från Trafikverket som försäkringsbolaget Dina Försäkringar granskat. Vid millennieskiftet godkändes 73 procent av teoriproven och 64,5 procent av körproven. I dag ligger godkända teoriprov på 40,9 procent och körproven på 45, 3 procent. På grund av detta beslutade regeringen tidigare i år om en utredning som ska göra den svenska körkortsutbildningen bättre.

– Att utreda de bakomliggande orsakerna till dessa skillnader och komma med förslag för att rätta till dem, borde självklart vara en del i uppdraget. Vi ska inte ha ett system där det är möjligt att ta genvägar och resa till en mindre ort enbart för att det är enklare att ta körkort där, säger Victor Öberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112