23948sdkhjf

Knepet för att laga matta lacker

Matta lacker är snyggt, men kan vara knepiga att reparera när de blivit skadade. Nu har Axaltaägda Spies Hecker tagit fram en metod för just det.

Processen som baseras på Axaltas teknik är framtagen för Spies Heckers Permacron matt clear system. Permacron matt clear system släpptes i slutet av förra året och består av två produkter, Permacron matt system clear coat 8185 och Permacron semi-gloss system clear coat 8170. Tony Mitchell, chef för internationell utbildning på Axalta Refinish i Europa, Mellanöstern och Afrika, säger att matta lackeringar blir allt mer populära, men att det även finns en ökande variation av glansgrader.

– De första matta lackeringarna från bilfabrikerna var mer halvmatta eller satinartade till utseendet, men trenden i dag går mot lackeringar som är mer dämpade, med mycket lägre glansgrader. Vårt nya Permacron matt clear system, där Permacron matt system clear coat 8185 och Permacron semi-gloss system clear coat 8170 ingår, kan blandas för att åstadkomma matta OEM-lackeringar av hög kvalitet i alla glansgrader. Därmed underlättas jobbet för lackeraren, så att de kan få fram en perfekt matt finish varje gång, säger han i en kommentar.

I en videoinstruktion på Youtube visar Spies Hecker hur man ska gå tillväga för att fixa till en skadad matt lackering. Lackeraren börjar med att rengöra fordonet så det går att få rätt kulöravläsning med en spektrometer. Därefter blandar man till en liten mängd färg så man kan spruta provplåtar. Dessa jämförs med ytan där mätningen gjordes och sedan förbereder och maskerar man bilen på vanligt sätt.

– Använd först rätt underton enligt instruktionerna för kulörmixern. Sedan applicerar du baslacken, säger Tony Mitchell.

Efter att baslacken lagts på kommer klarlacken och sist den matta klarlacken, en applicering i två skikt med en avluftning däremellan.

– Det första skiktet är ett slutet skikt som bör påföras mycket jämnt. Låt det sedan gå femton minuter för avluftning. Det andra skiktet är ett komplett skikt med överlappande svept fram och tillbaka så att det inte bildas tjocka lager av film någonstans.

Tony Mitchell säger att man också bör vara noggrann vid återmonteringen av bilen. Detta eftersom det inte är ovanligt med mindre märken eller fläckar av den nylackerade ytan.

– Dem kan du få bort genom att bara spruta på ett fönsterputsmedel, vänta några sekunder och torka av dem med en ren mikrofiberduk.

Se hela videon här: 

Special Repair Processes: Spies Hecker Matt Clear System

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079