23948sdkhjf

VTI avråder att använda åretruntdäck

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har tillsammans med Folksam tagit fram en ny rapport där de testat 14 olika åretruntdäck. Resultatet medförde att de nu avråder att använda däcken.

VTI skriver i ett pressmeddelande att de testade däcken på is, snö och barmark under förra året på Nokians testbana utanför Ivalo i Finland. Resultaten från de 14 däcken jämfördes med dubbfria vinterdäck av nordisk och europeisk typ, samt sommardäck.

Institutet säger att elva av däcken hade symbolen ”alptopp/snöflinga” och var godkända för vintertid. De övriga tre var visserligen inte godkända vinterdäck men kunde ändå köpas i Sverige genom e-handel.

Resultaten från Folksams och VTI:s test var nedslående. För de vintergodkända däcken var bromssträckan tio till 30 procent längre på snö. Ett av de icke godkända däcken hade en bromssträcka upp till 40 procent längre.

På is var bromssträckan i genomsnitt 30 procent längre. Det däck som var sämst hade 50 procent längre bromssträcka. Enligt VTI är det likvärdigt med ett sommardäck.

Även på barmark sommartid presterade åretruntdäcken sämre jämfört med referensdäcket. Bromsträckan då var fem till 30 procent längre, både på torr och våt asfalt.

– VTI anser att det är olämpligt att köra på åretsruntdäck i Sverige. Bilister bör använda vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren. Bedömningen är att isgreppet över lag är för dåligt för att utgöra ett trafiksäkert alternativ på svenska vintervägar, säger Mattias Hjort, forskningsledare vid VTI som lett studien, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109