23948sdkhjf

Tysk huvudvärk kan vänta för Tesla

IG Metall, det mäktiga tyska fackförbundet, har fått en ny ordförande, Christiane Benner, och hon verkar ha siktet inställt på Tesla. 

Strejken mot Tesla i Sverige är kanske inte något som vållar vd:n och ägaren Elon Musk något större huvudbry. Men från den amerikanska biltillverkarens synhåll kan dock ett större oväder vara på väg in över företaget.

Det stora tyska industrifacket IG Metall har precis valt en ny ordförande i Christiane Benner. Hon är den första kvinnan på den posten och under sitt installationstal adresserade hon bland annat Tesla och Elon Musk. 

– Du måste vara försiktig. Spelreglerna är annorlunda här, sa Christiane Benner från talarstolen vid generalförsamlingen i Frankfurt, enligt Bloomberg.

Tesla har hittills vägrat att skriva på den typ av löneavtal som är standard i Tyskland, vilket har gjort att företaget är på kollisionskurs med Benner och IG Metall.

Teslas nya Gigafactory i Berlin-Brandenburg, med 12 000 anställda, kan då bli en viktigt bricka i spelet.

Att dessutom IG Metall har makten att involvera några av Tysklands största företag, så som Airbus, Siemens och Volkswagen, i strejkåtgärder kan det sätta ytterligare press på Tesla i Europa.

Detta är inget nytt för Tesla i Tyskland. I oktober dök mer än 1 000 anställda upp vid elbilstillverkarens fabrik Berlin-Brandeburg med klistermärken som uppmanade till ”säkert och rättvist arbete”.

Enligt IG Metall klagar Tesla-anställda på dåliga arbetsförhållanden och säkerhetsrisker, inklusive extrem arbetsbelastning på grund av personalbrist och alltför ambitiösa produktionsmål.

Tesla menar å sin sida att anläggningen har regelbundna kontroller av lokala myndigheter och att säkerhetsåtgärder respekteras.

Christiane Benner hoppas att kunna sitta ner med Elon Musk inom kort.

– Elon, vad är problemet? Jag är vänlig, jag kan ta med kakor, sa Benner.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079