23948sdkhjf

IF Metall tipsar Tesla om hur strejken kan få ett snabbt slut

Teslastrejken fortsätter men leveranser av nya bilar har inte avstannat. Det finns dock en snabb lösning på konflikten enligt IF Metall. 

Avtalskonflikten mellan Tesla och IF Metall rullar vidare och snart träder ytterligare sympativarsel i kraft.

Strejkvakter, som Dagens Arbete har talat med, säger dock att leveranserna av nya bilar fortsätter.

I början av strejken var de flesta fordonstransporterna som anlände till leveranscentret i Huddinge danskskyltade, men sedan började det även dyka upp litauiska och holländska transporter.

– Vi vet säkert att de lossat bilar i Danmark. Och förmodligen kommer de försöka göra det i Norge också. Vi har ett tajt samarbete både i Norden och i världen. Det är klart att vi får reda på hur de försöker runda våran blockad, säger Tommy Wreeth, ordförande i Transport till Dagens Arbete.

Från och med fredag utökas blockaden till att gälla samtliga hamnar i Sverige.

Enligt Transports ordförande Tommy Wreeth har facket små möjligheter att få stopp på Teslatransporter som rullar över Öresundsbron.

Strejkvakter flaggar även för bristande uppslutning.

– Vi har haft svårt att få uppslutning i storstadsregionerna. På andra håll ser det bättre ut. Men många här är unga och de är rädda för repressalier om de strejkar, säger strejkvakten Arturo Vasquez till tidningen.

IF Metall har dock gett TM Sweden ett tips på hur strejken kan få ett snabbt slut.

Bilmekanikerna på Tesla skulle kunna anställas i ett annat företag med kollektivavtal men fortsätta utföra arbete åt Tesla.

– För oss spelar inte det någon roll. Det viktiga är att våra servicetekniker har ett kollektivavtal. Hur Teslas väljer att ha olika bolag eller hur de tänker sig göra är faktiskt upp till dem, säger Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.

E-handelsföretaget Amazon har valt en sådan lösning vilket berörda fackförbund har godtagit.

Det IF Metall vill uppnå med strejken är att TM Sweden skriver på Motorbranschavtalet samt att serviceteknikerna får kollektivavtal, även om det är via ett underbolag TM Sweden anlitar, så har facket uppnått sitt mål.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078