23948sdkhjf

Finansförbundet stödjer IF Metall

Under fredagen gick Finansförbundet ut med att de stödjer IF Metall i kampen om att teckna kollektivavtal med Tesla. Förbundets ordförande, Ulrika Boëthius, säger att Tesla som modernt bolag självklart ska ansluta sig till de normer som råder på svensk arbetsmarknad.

– Det är också självklart att anställda ska kunna gå ut i konflikt för att få till goda villkor och kollektivavtal på sina arbetsplatser. Det är en viktig rättighet som aldrig får ifrågasättas. Därför stöttar Finansförbundet IF Metalls konflikt, säger hon i ett uttalande.

Finansförbundet har dock inte meddelat att de kommer vidta några andra sympatiåtgärder likt flera andra fackföreningar har gjort.

Sympatiåtgärder mot Tesla

Transportarbetareförbundet

Blockad mot lastning och lossning av Teslabilar i fyra hamnar från den 7 november. Utökas till att gälla samtliga svenska hamnar den 17 november.

Fastighetsanställdas förbund

Varsel om blockad mot städning av Teslas lokaler på fyra orter från den 17 november.

Elektrikerförbundet

Varslet innebär att  förbundets medlemmar från den 15 november inte kommer att utföra service eller reparation av elanläggningar vid Teslas verkstäder och laddstationer.

Svenska Hamnarbetarförbundet

Har varslat om blockad mot att hantera Teslabilar i samtliga svenska hamnar från den 17 november.

Seko

Varslet innebär en blockad som ska stoppa alla försändelser och leveranser till och från alla Teslas arbetsplatser från den 20 november.

Målareförbundet

Målareförbundet varslar 53 lackföretag. Företagen får inte utföra något som helst arbete med Teslas bilar, men bilar av andra märken kan de fortsätta lackera. Totalt kan 109 företag hindras från att hantera Tesla om varslet skulle utvidgas.

Blockaden träder i kraft den 21 november klockan 12.

Byggnads

Byggnads sympatiåtgärder omfattar vägran att utföra om- och nybyggnation samt reparations- och servicearbeten av företag som är bundna av Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, Byggavtalet, Entreprenadmaskinavtalet, Glasmästeriavtalet eller Plåt- och Ventilationsavtalet till Teslas serviceverkstäder.

Sympatiåtgärderna träder i kraft 28 november. klockan 6.00.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109