23948sdkhjf

Nokian Tyres uppfyller utsläppsmål sju år före planen

Enligt Nokian Tyres är företagets fabriksutsläpp per produktionston de lägsta i däckbranschen och arbetet fortsätter för att ytterligare reducera dem. Men redan nu har de nått ett av sina viktigaste miljömål – att reducera däckfabrikernas koldioxidutsläpp med 52 procent per produktionston.

2015 var de direkta koldioxidutsläppen från Nokians fabriker 723 kilo per ton däck. Målet var att reducera dessa utsläpp med 52 procent till 2030.

Nu skriver vi 2023 då företaget meddelar då i ett pressmeddelande att målet redan är uppnått med en ny nivå på mindre än 200 kilo per ton tillverkade däck.

Enligt Nokian Tyres ligger majoriteten av däcktillverkare mellan 700 och 1 100 kilo.

– Det krävs brådskande åtgärder för att tackla klimatförändringarna, så även om Nokian Tyres växthusgasutsläpp från fabriken ligger på en branschledande nivå, anser vi att det är viktigt att minska utsläppen till noll så snart som detta låter sig göras ur ett tekniskt perspektiv. I bästa fall leder det till att man sätter nya hållbarhetsriktmärken som kan ha en positiv inverkan på hur hela branschen verkar, säger Teppo Huovila, vice president of quality, sustainability and supply operations business development, på Nokian Tyres i pressmeddelandet.

Det redan uppnådda målet är ett av Nokian Tyres fyra vetenskapsbaserade mål för reducering av växthusgasutsläpp.

– Förutom utsläppen från däcktillverkningen är utsläppen vid däckanvändning något som Nokian Tyres egna handlingar och val kan påverka mest. Ju lägre rullmotstånd däcken har, desto mindre bränsle eller energi förbrukar fordonet. Mellan 2013 till 2022 har Nokian Tyres minskat rullmotståndet för sina däck med i genomsnitt 8,5 procent. Detta motsvarar avgaserna från 65 000 bilar per år, säger Huovila.

De två andra målen är relaterade till utsläpp från leverantörskedjan.

Nokian Tyres håller på att uppdatera sina vetenskapligt baserade klimatmål och har åtagit sig att sätta mål som möjliggör noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. 

Så nådde Nokian målet

Koldioxidutsläppen från däcktillverkningen genereras främst av den energimix som används i fabrikerna. För att minska utsläppen måste alltså den största andelen av den inköpta energin komma från källor där utsläppen är noll. Förbättringar av energieffektiviteten minskar både energianvändningen och utsläppen av växthusgaser. På Nokian Tyres övervägs energieffektivitet vid upphandling av nya maskiner, utnyttjande av värmeåtervinningslösningar och även vid till exempel uppdatering av belysning med energibesparande LED-lösningar.

Källa: Nokian Tyres

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078