23948sdkhjf

Svenska staten stäms av Tesla

Nu dras den svenska staten in i konflikten mellan IF Metall och Tesla eftersom biltillverkaren inte fick registreringsskyltar postat till sig. Norrköpings tingsrätt meddelade senare att Tesla ska få plocka ut sina skyltar hos Scandinavian Motorcenter.

Teslastrejken fortsätter men tar nu en ny vändningen efter att Tesla har bestämt sig för att stämma den svenska staten genom Transportstyrelsen.

Bakgrunden till detta är att företaget inte får tillgång till registreringsskyltar till nya bilar. 

Sekos och ST:s blockad mot postgången gör att Postnord inte kan skicka skyltar till det amerikanska elbilsföretaget. Detta på grund av att Transportstyrelsen har upphandlat Postnord som leverantör av denna tjänst.

”Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, skriver Tesla i stämningsansökan som lämnats in till Norrköpings tingsrätt, enligt Dagens industri.

Tesla vill också hämta skyltarna direkt hos skylttillverkaren Scandinavian Motorcenter tills dom har fallit i frågan.

Transportstyrelsens jurister menar dock att regelverket för postdistributionen inte möjliggör någon annan lösning i dagsläget.  

Även Postnord stäms av biltillverkaren, bolaget kräver att alla paket ska lämnas ut.

”Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord. Postnord har åtagit sig att utföra en samhällsviktig tjänst, insamling och utdelning av postförsändelser”, skriver Tesla.

Norrköpings tingsrätt gick på Tesla linje och meddelade att de skulle få hämta ut sina skyltar hos Scandinavian Motorcenter.

Om inte myndigheten går med på det inom sju dagar måste Transportstyrelsen böta en miljon kronor.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109