23948sdkhjf

Trots strejken – Tesla i topp bland nyregistreringarna

Nyregistreringarna backade i november och tappet var en procent jämfört med samma månad 2022.  

Under årets första 11 månader har nyregistreringarna av personbilar ökat med 3,1 procent. I november minskade det dock med cirka en procent.

– Branschens interna orderstatistik visar på en kraftig inbromsning av nya order under året och att elbilar är den drivlina som minskar mest. Detta är något som redan har börjat synas i registreringsstatistiken och som kommer att bli allt tydligare under nästa år. Det är starkt kopplat till att det är ett år sedan klimatbonusen togs bort samt konjunkturläget. Därför är det viktigt att regeringen i samband med vårändringsbudgeten adresserar behovet av styrmedel för privatpersoner att köpa elbilar, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden, i ett pressmeddelande.

Efterfrågan på privatmarknaden gällande laddbara bilar är enligt Mobility Sweden iskall. Företagsmarknaden har stått för drygt 70 procent av alla nya registreringar av laddbara personbilar hittills i år.

Tesla Model Y toppar listan på modellsidan där totalt 15 314 har nyregistrerats.  

En positiv siffra hittas bland lätta lastbilar som ökade med drygt 14 procent jämfört med samma månad 2022. I år har antalet nyregistreringar ökat med drygt 27 procent jämfört med samma period 2022. Detta förklaras, enliigt Mobility Sweden, till stor del av en förbättrad leveransförmåga hos tillverkarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094