23948sdkhjf

Svenskar får böter i Danmark

Den 1 oktober trädde nya miljöregler i kraft i Danmark. Något som har medfört att flera intet ont anande svenskar fått böter.

Flera svenskar som har åkt över till Danmark har fått böter då deras dieseldrivna personbilar inte uppfyllt Euro5-kraven eller haft godkänt partikelfilter. Något som krävs för att få köra i de miljlözoner som finns i flera delar av bland annat Köpenhanmn. De nya miljözonerna infördes den 1 oktober och på Riksförbundet M Sverige har man försökt upplysa sina medlemmar om de nya miljöbestämmelserna.

– Alla bilister har dock inte nåtts av informationen, och för många har det inneburit böter på över 2 300 svenska kronor per överträdelse, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på organisationen, i ett uttalande.

Miljözonerna övervakas elektroniskt med så kallad ANPR-teknik där registreringskylten läses av med kamera och kontrolleras mot fordonsregistret för aktuellt land. Om fordonet inte skulle uppfylla reglerna skickas böter från danska Miljøstyrelsen. Personbilar och lätta lastbilar får böta 1 500 danska kronor medan lastbilar och bussar åker på 12 500 danska kronor.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08