23948sdkhjf

Teslastrejk utvidgas till Norge

Norska Fellesforbundet har meddelat att de varslar Tesla om sympatistrejk. Detta efter att biltillverkaren inte vill teckna kollektivavtal med IF Metall.

Efter att danska fackförbundet 3F Transport meddelade att de stödjer IF Metalls konflikt mot Tesla gick även norska fackförbundet Fellesforbundet ut med att de gör detsamma.

Det norska fackförbundets ordförande, Jørn Eggum, säger i ett uttalande att det finns en bred enighet bakom en organiserad arbetsmarknad i Norden.

– Det säkrar de anställdas medbestämmande och rimliga löne- och arbetsvillkor. Rätten att kräva kollektivavtal är en naturlig del av vårt arbetsliv och vi kan inte acceptera att Tesla står utanför detta.

Han säger att IF Metall har Fellesforbundets fulla stöd i konflikten och att Tesla omgående måste acceptera kraven på kollektivavtal. Om detta inte görs kommer det norska facket genomföra sympatiåtgärder från och med 20 december.

Fellesforbundet är Norges största fackförbund inom den privata sektorn och har medlemmar som jobbar inom industrin, bilverkstäder, hamnar och transport. Exakt vilka åtgärder förbundet kommer vidta vill dock inte Jørn Eggum uttala sig om än.

– Detta är en tydlig signal till Tesla att de inte kan flytta transporter av svenska Teslor till Norge. Det kommer i sådana fall bemötas med de nödvändiga tilltag som vi anser behövs.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11