23948sdkhjf

LEDARE: Allt lärande börjar med ett första steg

Det tar tid att bli riktigt bra på något. Men desto mer man lär sig inom ett yrke desto roligare brukar det bli. I slutändan kan man förhoppningsvis också sprida den yrkesglädjen till andra som är osäkra på vilken karriär de ska ge sig in på.

Hantverkskunnande är inget man lär sig över en natt. Att bli riktigt duktig på något kräver både erfarenhet samt att man kontinuerligt ser till att vidareutbilda sig. Man brukar prata om att med 10 000 timmars övning kan vem som helst bli expert på vad som helst. Begreppet myntades av ekonomi- och vetenskapsreportern Malcom Gladwell, baserat på forskning av den svenske psykologiprofessorn K. Anders Ericsson. Enligt psykologiprofessorn har medfödd talang en försumbar påverkan på en utövares skicklighet. I stället är nycklarna för att bli riktigt duktig inom ett område målmedveten och handledd övning. K. Anders Ericsson påpekar också att 10 000-timmarsregeln är en grov förenkling och att det i vissa fall kan krävas mer tid än så för att bli bra på ett område. Han menar exempelvis att många experter tillskansar sig skicklighet och kunskap över hela sina karriärer.

För någonstans måste resan börja. Och varför inte göra den genom att plocka upp en skiftnyckel eller färgspruta?

En sådan expert pratade Motormagasinet med inför detta nummer. Jörgen Sjöwding på BASF har arbetat med lackering i över 40 år. Något som motsvarar över 80 000 arbetstimmar. Han ansvarar för företagets utbildningar, externt såväl som internt, och man får nog säga att han är en expert på det han gör.

För en del andra kommer detta år kanske bli början till tiotusentals timmars erfarenhet. Några av dessa kommer vi sannolikt se på årets Yrkes-SM i Karlstad där det bland annat kommer tävlas inom olika fordonsyrken. Personbilsmekaniker, bilskadeteknik samt fordonslackerare är några av kategorierna.

I en bransch som skriker efter kompetent personal kan denna tävling förhoppningsvis också fungera som inspiration för ungdomar som kanske inte riktigt vet vad de vill satsa på i framtiden. För någonstans måste resan börja. Och varför inte göra den genom att plocka upp en skiftnyckel eller färgspruta?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078